ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Dret A L'educació


Enviado por   •  8 de Marzo de 2015  •  504 Palabras (3 Páginas)  •  260 Visitas

Página 1 de 3

1.Què és el dret a l’educació?

El dret a l'educació és un dret fonamental reconegut ja en moltes constitucions internacionals. És un dels drets humans essencials, que en la societat contemporània es concreta amb una educació primària obligatòria i gratuïta i la possibilitat d'accedir a altres graus d'estudis sense cap discriminació, usualment dins un sistema d'educació formal que complementa l'ensenyament en valors i costums de cada família.

Però aquest reconeixement és recent. L'educació institucionalitzada és un sistema públic, i l'educació, en ser un dret, va haver d'enfrontar-se moltes vegades contra les Esglésies nacionals que manipulaven la formació a l'estil tradicional o contra la burgesia que negava als treballadors el dret a l'educació.

Al principi sols podien rebre l’educació aquelles persones amb diners i que podien permetre’s el luxe de pagar professors per als seus fills. Però un poc més avant, alguns països avantguardistes van començar a fixar l’educació com a sistema obligatori fins que es va reconèixer com a dret social.

El dret a l'educació és una de les conquestes de la Il·lustració i dels moviments d'alfabetització del segle XIX, però a pesar del seu reconeixement als documents fundacionals de la majoria d'Estats i entitats internacionals, no està plenament assolit.

Segons la Declaració Universal dels Drets Humans, el dret a l’educació va quedar reconegut en l’article 26:

“1. Tota persona té dret a l'educació. L'educació serà gratuïta, si més no, en la instrucció elemental i fonamental. La instrucció elemental ha de ser obligatòria. L'ensenyament tècnic i professional sigui generalitzat; l'accés als estudis superiors amb plena igualtat per a tots amb atenció al mèrit de cadascú.

2. L'educació ha de tendir al ple desenvolupament de la personalitat humana i l'enfortiment del respecte als drets humans i les llibertats fonamentals; promourà la comprensió, la tolerància i l'amistat entre totes les nacions i tots els grups ètnics o religiosos, i la difusió de les activitats de les Nacions Unides per al manteniment de la pau.

3. Els pares tindran dret preferent a escollir el tipus d'educació que serà donada als seus fills.”

El dret a l'educació es divideix en tres àrees:

1. Educació primària: Ha de ser obligatòria i gratuïta per a qualsevol nen sense importar la seva nacionalitat, gènere, lloc de naixement o qualsevol altre tipus de discriminació.

2. Educació secundària: Ha d'estar disponible i ser accessible.

3. Educació superior: (nivell terciari, universitari). S'ha de proveir d'acord amb les capacitats, és a dir, qualsevol que assoleixi els nivells acadèmics necessaris ha de poder accedir a una educació superior.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (3 Kb)
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com