ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

A Cuba durant el sexenni revolucionari comencen les guerres que durant 10 anys que va acabar amb la PAU DE ZANJÓN amb Alfons XII.


Enviado por   •  17 de Enero de 2018  •  Reseñas  •  1.034 Palabras (5 Páginas)  •  344 Visitas

Página 1 de 5

EL CONFLICTE COLONIAL

Comença amb la guerra del francès.

CRIOLLOS: Fills d’espanyols que van venir a América.

CONFLICTE DE CUBA I FILIPINES

A Cuba durant el sexenni revolucionari comencen les guerres que durant 10 anys que va acabar amb la PAU DE ZANJÓN amb Alfons XII.

Els problemes de Cuba eren:

  1. Volia una autonomia i un govern de torn
  2. Economia de Cuba, es basava en la producció de sucre que cada cop estava més controlada pels EEUU.

Com Espanya els feien pagar els aranzels, volien expulsar Espanya de l’illa. La política dels aranzels va estar iniciada per Antonio Canovas del Castillo.

Tot això va provocar que passés la Guerra Cubana ( 1885 - 1889 ) de forma definitiva

 

José Martin i Máximo Gómez i Antonio Macero van encapçalar el moviment independentista. Suports: camperols de la zona oriental de l’illa.

  • Autoritats espanyoles aïllen la zona oriental per no propagar el sentiment independentista a uns camps de concentració dirigits per Weyler. Llavors Sagasta al 1897 però havia nascut l’independentisme.

En el mateix temps escata un moviment independentista a Filipines, liderat per Emilio Aguimaldo.

LA GUERRA HISPANOAMERICANA

EEUU després de la seva guerra civil van experimentar un creixement econòmic i industrial. La proximitat de Cuba i Puerto Rico, la futura obertura del canal de Panamà, i EEUU tenien cada cop més importància econòmica van ser les causes de la guerra hispanoamericana.

EEUU armava als independentistes a amagades. L’incident de la explosió del vaixell nord-americà USS Maine al port de l’Havana va ser la causa immediata de la guerra, i les autoritats americanes van acusar als camperols del que va succeir. Amb aquests esdeveniments s’inicia una campanya amb la premsa americana i EEUU declara, el 25 d’abril del 1898, la guerra a Espanya la qual acabarà al desembre.

La guerra hispanoamericana també es va traslladar a Filipines i Puerto Rico

L’1 de maig a Cavitée van destruir els americans quasi tots els vaixells espanyols i, setmanes després, bombardejava Puerto Rico. A més, el 22 de juny desembarquen a Cuba i destrossen l’esquadra espanyola ( formació de vaixells ). El 14 d’agost Filipines cau i posen fi a la guerra.

LES CONSEQÜÈNCIES DEL DESASTRE (HISPANOAMERICANA, CUBA I FILIPINES )

Va ser un llarg període que va desencadenar la crisi de la restauració:

  1. El cost humà va ser molt elevat a causa de que Espanya va enviar un exèrcit. La majoria de morts van ser homes de classe obrera. Morien per la guerra a més de les malalties.
  2. Impacte econòmic Romà. L’estat es va veure obligat a pujar els impostos per culpa de la guerra però Catalunya es va negar. Això s’anomena tancament de caixes.
  3. Els carlins prometen eliminar els articles de Nova Planta que suprimeix l’autogovern de la Generalitat. Les primeres ideologies del primer catalanisme van ser:
  • Republicanisme feudal progressista ( Valentí Almirall )
  • Tradicionalisme Catòlic i catalanisme conservador ( Josep Torras i Bages )
  • El catalanisme romàntic dels Jocs Florals ( Àngel Guimerà )

Valentí Almirall. – Davant del fracàs, els republicans feudals es van veure obligats a fer un debat intern. Reivindica aquest catalanisme com a una exigència pròpia de la realitat catalana. Ell volia un estat propi català, perquè creia que Catalunya era una realitat històrica i cultural, i reclama i proclama el seu autogovern. A part de fundar el primer diari català, “EL DIARI CATALÀ”, i crear la primera associació catalanista, “EL CENTRE CATALÀ”, va escriure un llibre, “LO CATALANISME”: plasmació de la seva ideologia ( laica i progressista ).

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.8 Kb)   pdf (96.6 Kb)   docx (15.5 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com