ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Joan Oliver I Joan Fuster


Enviado por   •  18 de Noviembre de 2014  •  474 Palabras (2 Páginas)  •  185 Visitas

Página 1 de 2

JOAN OLIVER, PERE QUART

Cal relacionar les seves obres en dos aspectes: la tendència constant a la ironia i de l’altre el compromís sociopolític i l’adscripció.

VIDA: nascut a Sabadell el 1899 en una família de l’alta burgesia. Va formar un grup a Sabadell, aquest grup va dirigir el Diari de Sabadell, va editar la col•lecció de llibres la Mirada i va practicar un humor absurd i provocatiu. Però amb la guerra civil tot va canviar, es va comprometre a fons amb la república i va esdevenir president de l’Agrupació d’Escriptors Catalans i cap de publicacions de la Conselleria de Cultura de la Generalitat. Al retornar de Barcelona va ser detingut dos mesos i mig i entrà a treballar a l’editorial Montaner i Simón. Va ser considerat un capdavanter de l’anomenat realisme històric.

OBRA: La seva obra compren tan aviat prosa narrativa com poesia o teatre. Per al teatre va escriure la fam, una sàtira contra la institució familiar burgesa, una nova critica al matrimoni burges. Però allà on l’autor va adquirir més prestigi és en l camp de la poesia, en el qual va firmar sempre amb el pseudònim de Pere Quart. En conjunt, l’obra i la personalitat de Oliver suposen un exemple d’inconformisme i de coherència ètica, però també cal parar atenció a un llenguatge col•loquial i rigorós.

JOAN FUSTER

És el gran assagista de la literatura catalana moderna. Tot i que el gènere té els seus precedents i continuadors en català.

VIDA: Nascut a Sueca el 1922, es llicencià en dret i exercí un temps la carrera d’advocat fins que es professionalitzà com a escriptor, a través sobretot del periodisme. Va rebre premis i distincions diverses. Morí a la Sueca el 1992.

OBRA: el seu genera es la poesia. Abocat per l’assaig, l’obra reivindica la catalanitat del País Valencia, tot i que assenyalava les diferencies amb Catalunya. Inspirat en models com els de Montaigne, Voltaire o Josep Pla, Fuster és un exemple d’escriptor lliure, lúcid, irònic i polèmic.

ALTRES AUTORS:

- Joan Vinyoli, era un poeta influït en una primera etapa pel post simbolisme de Carles Riba. Després va trobar una veu molt personal.

- Joan Perucho, Jutge de professió, és autor d’una obra poètica relativament breu i sobretot d’un conjunt de novel•les i llibres de narració que rendeixen homenatge a la literatura fantàstica.

- Jordi Sarsanedas, Novel•lista, narrador, poeta i professor és autor de Mites, recull de narracions en que la irrealitat de les situacions crea un clima inquietat.

- Vicent Andres Estelles, el poeta valencià més important. Va exercir oficis diversos. La seva poesia s’emmarca en una tendència realista, en algun cas amb tocs sarcàstics, i amb la mort, l’amor o el sexe com a motius habituals. El seu catalanisme li va portar molts problemes.

- Miquel Marti i Pol, el poeta més venut i popular dels anys

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (3 Kb)
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com