ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Enterrament a ornans


Enviado por   •  27 de Noviembre de 2023  •  Apuntes  •  905 Palabras (4 Páginas)  •  36 Visitas

Página 1 de 4

ENTERRAMENT A ORNANS

CRONOLOGIA:

  • Títol: Enterrament a Ornans
  • Datació: 1849-1850
  • Estil: Realisme
  • Autor: Courbet, Gustave
  • Tècnica: Oli sobre tela
  • On es troba: Museu d'Orsay, París
  • Dimensió: Mesura 315 cm d'alçada i 668 cm d'amplada

CONTEXT HISTÒRIC:

Courbet va realitzar l’Enterrament a Ornans al any 1849, en un període tan crucial  en la història de França com per la història de l’art modern.

La Revolució Industrial ,va   atorgar el protagonisme a dues classes socials antagòniques:la burgesia, nova classe dominant que imposa la seva política i la seva moral, i la classe obrera, que reivindica millors condicions de  vida.

L'espiritualisme  romàntic  va  quedar  obsolet  en  una  societat  amb  una  burgesia enlluernada  pel  progrés tècnic i industrial i una classe obrera  aclaparada per la misèria.

La gran desigualtat social que va sorgir després d'aquest canvi va afavorir la difusió de l’obra dels primers teòrics anarquistes i socials com per exemple:Proudhon,Marx i Engels.

Per una altra part tenim el gran impuls que va guanyar la ciencia el cual va permetre la possibilitat d’un coneixement objectiu de la realitat, com ve ja era anomenada en la filosofia d’August Comte.

ANÀLISI

[pic 1]

  • Suport i tecnica: En la pintura s’utilitza oli sobre tela en la qual la gamma de colors en els quals mes predominen son els foscos, donant uns petits contrastes amb un color més viu que en aquest cas es el roig. També es pot observar com Gustave intenta representar la llum d’una matinada en l’enterrament. L’expressivitat en el quadre es mes be inexistent menys una cosa la qual es que podem observar la cara de les persones.

  • Forma: -Aquesta pintura presenta una forma figurativa ja que com podem observar les figures que es presenten son totalment  basades amb les aparences reals.

-També es pot observar com les predominen línies verticals sobre els personatges i de la creu que s’equilibra  amb les línies horitzontals dels acantilats del fons.

-Les gammes de colors que presenten una llum delicada i sutil de l’alba les quals presenten un contraste claroscuro. La combinació de colors és molt limitada destacan colors foscos per representar el carácter trágico de l’obra i colors blancs que crea un focus de llum.

-La composició del quadre és tancada ja que com podem observar les persones de dins el quadre observen l’interior de la composició i no l’exterior.

-Per últim tenim la indumentaria la cual utilitzen les persones en el quadre la cual es senzilla i pobra típica de la clase baixa en aquella època, els únics que no porten aquesta indumentaria  son les persones en primer pla.

  • Característiques estilístiques: L'estil de Courbet respon als principis del realisme testimonial o de denúncia. Per aconseguir-ho rebutja tots els esquemes, els prejudicis, els convencionalismes, les tendències de la moda. El seu realisme és un principi més moral que estètic: ni amor, ni imitació, ni intel·lectualització, sinó que solament fa una constatació de la realitat. La realitat de Courbet és complexa i confusa, no hi ha cap necessitat que el pintor estimi els seus motius pictòrics, ni tan sols que els espectadors apreciïn els quadres. Per a ell, el mateix quadre és un fragment de la realitat.
  • Relacions amb obres similars:  El taller del pintor. Al·legoria real (1855) és també un quadre de dimensions monumentals on Courbet intenta simbolitzar les seves amistats i els seus odis, els seus sentiments i els seus gustos com a pintor mitjançant personatges reals retratats a l’estudi entorn de l’artista i la seva model: el filòsof socialista Proudhom, el poeta Baudelaire i el seu marxant apareixen al costat d’homes i dones del carrer, mentre Courbet pinta un paisatge.

L’enterrament del comte d’Orgaz d’El Greco. Semblances: La disposició de les figures (de mida natural), situades sense cap jerarquia i que formen una barrera negra que focalitza l’atenció. Diferències: Courbet renuncia a representar qualsevol al·lusió transcendental sobre l’ànima del difunt.

  • L'originalitat: L’originalitat d’aquesta obra rau en la manera de tractar el tema: un romàntic l’hauria idealitzada per ressaltar el dramatisme i el dolor dels protagonistes; el respecte a la iconografía cristiana obligaría a representar aquest enterrament tal com «hauria de ser». Però el realisme tracta l’escena com «realment és», no sense un cert to de denúncia provocadora.

INTERPRETACIÓ

  • Promotor: Courbet, Gustave
  • Iconografia: Un dels principals atributs de Courbet es la seva principal ideologia sobre el realisme, que va ser fortament influenciant per els ambients revolucionaris del segle XIX, una clar protesta contra l’esteril pintura academica i els motius exòtics del Romanticisme.

-Els principals afluents de Gustave Courbet van ser artistes holandesos com Hals i Rembrandt, pero igualment va rebre influència d’artistes de l’escola espanyola (Velazquez, Zurbaran, Ribera i Murillo)

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (6 Kb) pdf (187 Kb) docx (340 Kb)
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com