ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Carmelina Sanchez Cutillas


Enviado por   •  20 de Enero de 2022  •  Documentos de Investigación  •  963 Palabras (4 Páginas)  •  198 Visitas

Página 1 de 4

[pic 1]

CARMELINA

SÀNCHEZ CUTILLAS

Natalia Arjona Mónica Caballero Marianna Cáceres

BIOGRAFÍA

Va náixer a Madrid el 23 de juny de 1921 i després de passar una xicoteta estona a Barcelona es va anar a València i Altea( Marina Baixa).

Va pasar la seua infáncia a Altea on va viure sota la influencia del seua avi , l'historiador Francesc Martínez i Martínez, que va tindre una gran influencia en la seua vida de escriptora i en el amor als llibres d'història. Carmelina Sánchez-Cutillas va viure amb una passió la seva tasca com a estudiosa de la història medieval valenciana i la creació literària.

Va estudiar Filosofía i Lletres a la Universitat de València i també va col·laborar amb el diari Levante amb articles de història i literatura medieval,els va fer tant en castellá com en valenciá.[pic 2]

Va guanyar un premi a l'any 1975,premi Octubre-Andròmina de narrativa, convocat per l'editorial Tres i Quatre.

Desprès va escriure <<La veu de Carmelina Sánchez- Cutillas>>.

Va ser distingida "Valenciana de l'any 2008" per la Fundació Huguet, i fou sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Carmelina Sánchez-Cutillas morí a València el 22 de febrer de 2009.

CONTEXT DE PRODUCCIÓ

El seu context de producció pertany a la generació de poetes valencians de la post guerra o la generació dels 70,en el panorama cultural i literari, es va produir el relleu generacional i es va passar del resistencialisme estricte a actituds més enfrontades amb la dictadura. La dictadura va evolucionar cap a posicions més permissives, a causa de l'obertura internacional que va experimentar , cosa que va possibilitar l'accés dels escriptors a un públic més ampli i els escriptors són permeables a la influéncia dels grans narradors europeus i americans. El procés de normalització lingüística i cultural que pren força al país valencià des dels inicis dels seixanta no es va traduir , de moment, en la publicació de novel·les, caldrà esperar a la década dels setenta perqué una nova generació d'escriptors comence a publicar narrativa d'una manera sòlida i continuada.

Al costat d'aquesta dècada, es van incorporar també a la narrativa escriptors que pertanyien a promocions literàries anteriors com Carmelina Sànchez-Cutillas.

GÈNERE CONREAT

Va simultanejar les seues investigacions històriques amb la poesia, gènere en el qual es va iniciar literàriament en la dècada dels seixanta amb llibres com Un món rebel o Conjugació en primera persona. I sobretot, Els jeroglífics i la pedra Rosetta, considerat pels lectors més exigents com el seu millor poemari i, segons la mateixa autora, "l'única cosa bona i intel·ligent" que va escriure, encara que admetia que era un llibre minoritari.

El seu èxit literari, en canvi, li arribaria en un gènere en què s'estrenava, la novel·la, amb Matèria de Bretanya, un llibre ple de màgia amb el qual va magnificar l'Altea de la seua infància i que acabaria eclipsant a la resta de la seua obra. El seu últim llibre va ser un altre poemari, Llibre d'Amic e Amada, que va publicar en 1980 amb escàs ressò. Des de llavors, potser cansada d'un ambient literari en el qual la promoció personal ja era determinant, es va tancar en la seua vida familiar com un acte de rebel·lia suprema.[pic 3]

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6 Kb)   pdf (2 Mb)   docx (2 Mb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com