ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Acaraguasins


Enviado por   •  2 de Abril de 2014  •  706 Palabras (3 Páginas)  •  181 Visitas

Página 1 de 3

Preludi de traspàs

És una narració del nét de l' àvia que és a punt de morir. Aquest ens explica la curiosa anècdota de la figuera, que generà conflicte entre els avis. L’avi va tornar un dia de treballar amb la intenció de plantar una figuera, però l’àvia es va negar i va posar un munt d’excuses com que taparia el sol, no la deixaria lloc per estendre la bugada... L’avi enfadat, va decidir ignorar-la i el dia següent plantar-la. La seva cunyada la va tallar. Llavors l’avia no vol morir-se perquè sap que el seu marit l’espera, per demanar-li comptes.

Vocabulari:

Esfereïda: Colpir d’espant.

Embogida: Fer tornar com boig.

Esbatanat: Obrir de bat a bat.

Afitora: Ferir amb la fitora. Forca que s’empra per a pescar.

Feredat: Horror, por terrible.

Bugada: Operació de netejar la roba.

Galindaines: Raó frívola, sense cap importància.

Els delfins

Parla d'un noi que es dedica a anar per els enterraments a donar el sentiment a las parents del mort. Ens explica que ell sempre és la primera persona de donar el sentiment, que sempre aconsegueix posar-se el primer donant espentes i la gent també li dona espentes a ell. Al final del capítol, intentar trobar un candidat per a quan ell ja no hi sigui, però no l'acaba trobant, perquè creu que no ho podrien fer tant bé com ell.

Vocabulari:

Túmul: monument en forma de turó.

Atorrollar: confondre a algú.

Gallejar: fer veure que ets important.

Cofoi: Satisfet i envanit alhora.

Albirar: Formar judici (sobre una cosa), imaginar com és, com pot executar-se, etc.

Un enigma i set tricornis

En els anys seixanta, després que els guàrdies civils controlessin tot el poble, hi va haver un fet que ningú sabia però en parlava tot el poble. Hi havia algú que als partits de futbol feia com si pites l'àrbitre i així es podia aturar el partit. Aquest home, preocupat perquè els guàrdies, sobretot en Broca, no l’agafessin li va anar a demanar ajut al mossèn del poble, i com que el mossèn era molt aficionat al futbol i no volia que el seu equip perdés, li va dir que els remordiments que tenia solament eren perquè havia sopat massa fort.

Finalment, el narrador ens explica com ell i el mossèn, van estabornir a en Broca perquè no anés al partit i així, que el àrbitre

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.4 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com