ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Compostos Oxigenats


Enviado por   •  11 de Noviembre de 2013  •  1.084 Palabras (5 Páginas)  •  191 Visitas

Página 1 de 5

Compostos oxigenats: alcohols, aldehids, èters i cetones

1.Alcohol

1.1 grup funcional, formulació i nomenclatura .

-Teòricament se’ls pot considera com a derivats dels hidrocarburs, en substituir un àtom de hidrogen per un grup –OH , anomenat grup hidroxil; per tant el grup funcional és el grup hidroxil.

La formulació del alcohol es R-OH, on R és el radical.

El nom d’alcohol deriva del hidrocarbur corresponent afegint la lletra n i el sufix –ol.

Quan hi ha més d’una funció alcohol, és concreta el nombre de funcions amb el sufixos diol,triol... i la seva posició si cal, per exemple:

1,2-etandiol  CH2OH- CH2OH

1.2 Obtenció.

Els alcohols s'obtenen per mètodes químics o per mètodes naturals, alguns d'aquests són:

-Cracking del petroli: És el trencament de molècules de petroli per obtenir productes derivats .Els alquens que s'obtenen després d'aquest procés poden donar alcohols.

CH3—CH = CH2 + H2O ——) CH3—CH2—CH2—OH

Propè Propanol

-Reducció dels aldehids i cetones. - La reducció d'un aldehid porta a la formulació d'un alcohol primari i la reducció d'una cetona porta a la formulació a un alcohol secundari.

CH3-CHO + H2 ———) CH3–CH2—OH

etanal etanol

-Fermentació: la hi utilitza en l'obtenció d'alcohol etílic a partir de la fermentació en presència de llevat de carbohidrats.

C6H12O6 --------------) 2CH3-CH2-OH + 2CO2

-OBTENCIÓ I COMBUSTIBILITAT DEL ETANOL:

Sent l'etanol, l'alcohol més important i utilitzat, la seva obtenció.

- OBTENCIÓ: Mitjançant la fermentació de fruites com el raïm, la remolatxa o la fermentació d'extracte de canya, se l’hi col•loca un alambí casolà a manera de destil•lador a 78 ° C per obtenir etanol. També és pot obtenir aplicant el mateix procés amb licors.

1.3.Propietats físiques.

Aspecte

Els alcohols amb una baixa massa molecular són líquids incolors a temperatura ambient i d'olor característica. En augmentar la massa molecular, augmenta el punt de fusió i ebullició, podent ser sòlids a temperatura ambient.

Polaritat i presència d'enllaços hidrogen

El grup hidroxil comporta habitualment que la molècula de l'alcohol sigui polar, això és degut a la seva geometria (teoria de la Repulsió dels Parells Electrònics de la Capa de València RPECV) i a l'electronegativitat del carboni, de l'oxigen i de l'hidrogen. Aquests grups poden formar enllaços hidrogen entre si o amb d'altres compostos, això explica la seva solubilitat en aigua i en els altres alcohols.

Punt d'ebullició

El punt d'ebullició dels alcohols és força elevat per dues causes fonamentals:

• El nombre de grups hidroxil

• La llargària i forma cadena de carbonis (a causa de les forces de van der Waals).

• El punt d'ebullició serà més elevat com més gran sigui el nombre de radicals hidroxil. Per exemple, un diol tindrà un temperatura d'ebullició superior a la de l'alcohol simple equivalent, que al seu torn també tindrà una temperatura d'ebullició superior a la de l'hidrocarbur progenitor.

• Com més llarga

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.5 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com