ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Ecoo


Enviado por   •  5 de Octubre de 2015  •  Apuntes  •  978 Palabras (4 Páginas)  •  84 Visitas

Página 1 de 4

Economia

1.Els problemes econòmics

1.1 La ciència econòmica: 

La ciència econòmica estudia la conducta humana com a relació entre els fins i els mitjans escassos que tenen usos alternatius.

Els recursos són limitats degut a la seva escassetat, hi ha dos tipus de valors: Valor d’ús (Aigua, pedra, etc) i Valor de canvi (Qualitat i quantitat que diferència el valor d’ús).

La solució al problema econòmic és  aconseguir o bé la màxima utilitat o el màxim benefici, ha de ser una decisió reacional.

Ex utilitat (familia): comoditat i preferències pròpies

Ex benefici (empresa): guanyar més diners

A escala nacional el govern ha de resoldre el problema econòmic. Actualment, la globalització provoca que aquest fet sigui més dependent i gran. Per tant, moviments com la devaluació estan prohibits perquè afecten internacionalment.

Tipus d’economia:

Economia positiva: Descriu, explica i analitza els fenòmens econòmics i la relació de causa i efecte. Per exemple la Llei de Wagner diu que el pes de l’economia privada es va reduint de cara a la pública.

Economia normativa: Incorpora judicis de valors (el que hauria de ser), no descriu les causes d’una crisi sinó vol intentar evitar que es torni a produir.

1.2 Microeconomia i macroeconomia:

Microeconomia: Analitza i vol resoldre el PE a partir dels agents econòmics individuals (empreses i consumidors).

Macroeconomia: És un estudi més gran que analitza el creixement i desenvolupament econòmic a partir d’agregats. Va sorgir de la mà de John Maynard Keynes que es va enfrontar a la Gran Depressió nord-americana a partir d’agregats com són la taxa d’inflació, la renta nacional i la taxa d’atur (veure si el PIB ha crescut o no).

2.Les macromagnituds econòmiques

2.1 El PIB, la renda nacional i la despesa nacional:

PIB (Producte interior brut): Suma de la producció de les empreses d’un païs durant un any. Pot ser donat pel preu del producte, pel preu del factor o pels valors del mercat.

*PIB + Exportacions – impostos = PNB (Producte nacional brut)

*PIB – Amortitzacions = Renta nacional

La moneda perd valor si els preus són alts, si hi ha una inflació desmesurada, tot i que una mica d’inflació beneficia l’economia. També pot tenir lloc una deflació (baixada dels preus) que a curt termini es positiu però a llarg termini provoca pocs beneficis. Si el PIB s’estanca provoca recessió i si empitjora depressió.

Renda nacional: La suma dels ingressos d’un païs durant un any, segons la teoria circular de la renda la suma produïda en un païs és igual al consum nacional. Mesura els béns i serveis dels quals ha disposat el territori.

Despesa nacional: Les despeses produïdes per les famílies i les empreses durant un temps determinat.

2.2 Els sectors econòmics, el sector públic

Els sectors econòmics són una forma de diferenciar l’economia:

Sector primari, té més valor afegit (producció agrícola, mineria, pesca…)

Sector secundari, té un valor afegit alt i implica treball, telecomunicacions i organització.

Sector terciari, el més predominant (serveis).

Sector tecnologia (R+D), que estan revolucionant l’economia (chips, movils...).

El sector públic (pensions, atur, escola pública) als EUA és un sistema lliberal, mentre que al sud-est asiàtic és quasi inexistent. Aquest sector es nodreix d’impostos i presta serveis a la societat.

3 Sistemes econòmics al llarg de la història

Els sistemes econòmics ajuden a resoldre els PE a nivell social. Antigament el sistema per solucionar el problema era l’exèrcit i els esclaus, els sistemes al llarg de la història han sigut:

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.6 Kb)   pdf (93.6 Kb)   docx (13.4 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com