ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

GALILEU


Enviado por   •  6 de Octubre de 2013  •  Tesis  •  759 Palabras (4 Páginas)  •  192 Visitas

Página 1 de 4

Galileu: nova manera de fer i d’entendre la ciència, dues característiques:

- Experimentació: contrastava les hipòtesis creant una situació ideal en què els elements pertorbadors fossin eliminats. Així, permetia aïllar el fenomen i estudiar únicament aquelles variables considerades decisives.

- Matematització: consisteix a explicar els fenòmens mitjançant regularitats matemàtiques.

Classificació de les ciències:

- Formals: S’ocupen de relacions entre símbols. No tenen contingut empíric, es basen en la coherència interna del sistema. (Lògica, matemàtiques)

- Empíriques: s’ocupen de la realitat. Tenen contingut empíric i les seves informacions han de ser comprovades amb el recurs de l’experiència.

Naturals: s’ocupen de la realitat natural (física, química, biologia…)

Socials: s’ocupen de la realitat social i humana (sociologia, historia…)

La ciència crea un llenguatge artificial i consta de:

Conceptes: termes específics de cada ciència. Han d’estar perfectament definits, 3 tipus:

- Classificatoris: permeten organitzar la realitat en conjunts o grups.

- Comparatius: permeten agrupar gradualment els objectes d’un conjunt.

- Mètrics: permeten mesurar numèricament propietats dels objectes.

- Lleis: enunciats bàsics del coneixement científic, que empren conceptes definits prèviament i que serveixen per determinar universalment una regularitat de la natura.

-Teories: sistemes compactes, coherents i sistemàtics de lleis científiques interconnectades.

Explicació científica: és la resposta a un perquè que s’ha plantejat a partir d’un esdeveniment particular. Xk la resposta sigui científica ha de ser comprensible i clarificadora de la realitat.

- Deductiva: Hem de recórrer a les lleis generals i a les circumstàncies inicials. A partir d’aquestes premisses se’n dedueix lògicament una conclusió. Pròpia de les ciències naturals i formals . (Per què s’han rebentat les canonades)

- Probabilística: Mai assolirà la seguretat deductiva. S’establiran els factor que probablement han motivat o causat el fet. Pròpia de les ciències humanes i de la medicina. (Per què un menor comet un delicte?)

- Teleològica: Hem de recórrer a les intencions o a la finalitat amb què s’ha dut a terme una acció i als mitjans necessaris per assolir-la. Permeten aclarir o justificar fets històrics o comportaments humans. (Per què Enric V va crear l’església anglicana?)

- Genètica: Hem de retrocedir fins a l’origen o a la història del fet en qüestió. Pròpies de la història, però també presents en l’àmbit de les ciències naturals (Per què trobem arabismes en el català?)

Mètode: camí cap a una meta. Procediment més o menys fix i estable, format per diversos passos o regles que permeten d’assolir una finalitat.

-

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.5 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com