ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Національні особливості ділового етикету в різних країнах світу


Enviado por   •  3 de Junio de 2014  •  4.193 Palabras (17 Páginas)  •  1.139 Visitas

Página 1 de 17

Тема № 2. Моральні основи ділового спілкування. Етикет

1. Особливості ділового етикету.

2. Поняття ділового протоколу.

3. Етика та етикет у взаєминах керівника з підлеглими

4. Етика та етикет у взаєминах з клієнтами та партнерами по бізнесу.

5. Етикет у взаєминах з іноземцями. Національні особливості спілкування.

1. Особливості ділового етикету

Ділові стосунки і культура комунікації в цілому має не тільки внутрішню (моральну, психологічну), а й зовнішню сторону – етикет, норми якого досить значущі в моральному плані.

Етикет – це сукупність правил поведінки, які регулюють зовнішні прояви людських стосунків (ставлення до інших, форми звертання, манери, стиль одягу тощо). Це складова зовнішньої культури окремої людини і суспільства в цілому. Етикет є певною формою церемоніалу, це мова символів.

Слово “етикет” увійшло до лексикону за часів правління французького короля Людовіка ХІV (ХVІІ ст.) як порядок і форма ввічливості при дворах монархів. На одному з вишуканих, величезних прийомів короля гості одержали картки (етикетки) зі зводом правил поведінки в конкретних церемоніях.

Існує п’ять видів етикету: придворний, військовий, дипломатичний, загальногромадянський і діловий (службовий).

В етикеті, як правило, закладені певні моральні принципи. Водночас етикет має суто зовнішню, часом відірвану від свого морального змісту, форму. Адже за суворим дотриманням правил етикету може критися недоброзичливе ставлення до інших. В цьому разі етикет стає формою лицемірства.

Безпосередньо з мораллю пов’язані такі норми етикету: ввічливість, тактовність, коректність, вихованість.

У різних країнах почали приділяти дедалі більше уваги етикету, аби досягти успіху в переговорах, залу¬чити клієнтів до ділових стосунків, створити привабливий імідж. Для того щоб досягти цього, японці, наприклад, на різноманітні форми навчання з етики й моралі підприєм-ництва, ділового етикету, культури спілкування, витрачають нині до 700 млн доларів на рік.

Попри універсальний характер етикету є певні особливості його прояву в сім’ї, в громадських місцях, на роботі тощо.

Діловий етикет – норми, які регулюють стиль роботи, манеру поведінки і спілкування при вирішенні ділових проблем; це встановлений порядок і норми взаємовідносин на службі, з керівництвом, у відносинах між колегами, партнерами, клієнтами.

Важливими складовими ділового етикету є:

• офіційні та протокольні форми привітання та представлення;

• подарунки в ділових відношеннях;

• етикет національних символів;

• візитна картка;

• діловий одяг;

• етикет в рекламі та ін.

Основою етикетних норм є: дотримання певної дистанції між працівниками різних рангів, толерантне ставлення до думок інших, уміння визнавати свої помилки, бути самокритичним, уміння використовувати в суперечці аргументи, а не владу чи авторитет та ін.

Діловий етикет потрібно розглядати в єдності з етикою, оскільки лише за такої умови його використання є плідним, бо сприяє ефективній взаємодії керівника з підлеглими, співробітників між собою, працівників будь-якої установи з клієнтами.

Різновидом ділового етикету є службовий етикет.

Службовий етикет – сукупність найдоцільніших правил поведінки там, де відбувається професійна діяльність (на виробництві, в будь-якій організації).

Дотримання правил і вимог службового етикету є обов’язковим для всіх, адже це сприяє створенню сприятливого морально-психологічного клімату для людей, під впливом якого формується гарний настрій людини. Гарний настрій

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (56.5 Kb)  
Leer 16 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com