ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Amfiteatre Flavi o Colisseu


Enviado por   •  28 de Octubre de 2014  •  Tesis  •  1.315 Palabras (6 Páginas)  •  186 Visitas

Página 1 de 6

1. Fitxa tècnica:

Títol: Amfiteatre Flavi o Colisseu

Autor: No s’ha identificat.

Cronologia: 72-80, segle I

Estil: Romà Imperial

Localització: Centre de la ciutat de Roma, Itàlia

2. Descripció dels elements formals

a) Elements tècnics i estructurals

- Materials: Els materials utilitzats per la construcció del Colisseu van ser pedra, morter recobert de maons, estuc i marbre travertí.

- Elements de suport: Està construït sobre un pòdium. Els principals elements de suport són els pilars, els contraforts gruixuts acompanyats per les columnes adossades, aquestes tenen funció bàsicament estètica. Els tres primers pisos estan formats per una successió de 80 arcs de mig punt. El quart pis està format per un mur amb pilastres adossades i finestres rectangulars.

- Sistema de coberta: Constava d’un tendal anomenat velarium que tenia la funció de protegir de la pluja i del sol ,quan aquest era molt intens, els espectadors. Aquest tendal estava fet de tela de vela i es podia estendre gràcies a un sistema format per uns tirants que anaven de la part superior a unes estructures de politges que es trobaven al terra. Aquestes politges eren fetes funcionar per més de mil mariners.

b) Elements decoratius

En aquest amfiteatre ens trobem amb diferents combinacions d’ordres arquitectònics. El primer pis és dòric, el segon jònic i el tercer i l’àtic corinti, on hi havia 250 pals de fusta, els quals aguantaven el tendal. La funció de les columnes només és decorativa, ja que no són elements imprescindibles pel suport de l’estructura. Aquestes suporten l’entaulament composat pel fris, la cornisa i l’arquitrau. L’amfiteatre va ser decorat amb estàtues i frescos a les parets. Antigament era bastant acolorit, amb la combinació dels colors blau, rosa, blanc, vermell, ocre i verd segons expliquen els experts però actualment és de pedra vista ja que amb el pas dels anys els colors ha desaparegut. L’amfiteatre va ser decorat amb estàtues i frescos a les parets.

c) Espai interior

La planta és el•líptica i té forma oval. Mesura 188 metres en el seu eix major i 155 en el menor. A la zona central és troba situada l’arena amb 83 metres en el seu eix major i 48 en el menor. Aquí és on s’hi duien a terme les representacions. Rodejant-la s’hi troba la càvea, on s’hi trobaven les graderies amb un aforament de 50.000 espectadors. Per facilitar una ràpida evacuació dels espectadors, l’amfiteatre constava de 76 entrades situades als arcs del pis inferior. L’entrada de l’emperador era subterrània , comunicant-se directament amb el seu palau. Un conjunt de passadissos coronats per voltes de canó que feien que es pogués a dur a terme una comunicació per tot el recinte. Sota l’arena hi havia construïdes una series de galeries dedicades al servei que servien per emmagatzemar material, guardar les gàbies i els animals i fer l’espectacle més dinàmic. També estava dotat d’un canal per on es conduïa l’aigua, que omplia l’arena quan era necessari per dur a terme batalles navals.

d) Espai Exterior

Façana i la seva organització horitzontal i vertical: Està construït sobre un podi d’un únic esglaó sobre el qual s’edifiquen els quatre pisos. La seva organització horitzontal estaria formada per l’entaulament, en aquest cas llis que tenia una funció purament decorativa. L’organització vertical esta dividida en quatre ordres diferents que no corresponen amb els pisos interiors. Al primer pis el toscà, al segon el jònic i finalment al tercer el corinti. Els tres primers pisos estan formats per 80 arcs de mig punts sobre pilastres i amb semi columnes adossades que suporten l’entaulament. El quart pis, amb faixes verticals corínties, el forma una paret massissa amb lesenes i unes obertures quadrangulars.

3. Significat de l’obra

Funció

La principal funció es cultural. Era un lloc on es celebraven espectacles violents, que es basaven en la lluita de gladiadors, es podien arribar a veure batalles històriques. Una altra funció del Colosseu era distreure al poble, per tant, amb aquells espectacles,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.5 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com