ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

EL FRACÀS DEL REGENERACIONSIME.


Enviado por   •  12 de Octubre de 2016  •  Apuntes  •  529 Palabras (3 Páginas)  •  177 Visitas

Página 1 de 3

Tema 6: LA CRISI DE LA RESTAURACIÓ

EL FRACÀS DEL REGENERACIONSIME

1. El govern Silvela i el Tancament de Caixes

(Després de la pèrdua de la guerra hispanoamericana) El general Polavieja va fer públic un document de caràcter regeneracionista, en el qual defensava la necessitat d’aplicar a España una sèrie de reformes.

La reina regent va encomanar la formació d’un nou govern a Francisco Silvela (conservador), assumint la direcció del Partit Conservador després de la mort de Cánovas.  El nou govern es va trobar amb un greu problema econòmic, ja que la hisenda pública estava endeutada com a conseqüència de les despeses que va originar la guerra. Per tal de solucionar aquet problema, el ministre d’Hisenda, va anunciar un pressupost amb un fort     d’impostos (especialment per la indústria i el comerç). Al veure que no hi havia les reformes esperades, i també al veure que només havien de pagar,  es va originar un fort descontentament per tot el país.[pic 1]

A BCN gràcies a la premsa catalanista i republicana van aconseguir iniciar una campanya contra els impostos  La Lliga de Defensa Industrial i Comercial. Per tant, va decidir no pagar impostos Tancament de Caixes.

El govern va suspendre els drets de les persones (garanties constitucionals) i va declarar l’estat de guerra, alhora alguns botiguers morosos eren empresonats.

Finalment es va acabar pagant i les classes mitjanes van perdre la confiança en el govern que havia promès reformes. Paral·lelament es produïa el tancament de caixes, la patronal catalana  va promoure una campanya a favor de  Concert econòmic (Ho gestiona el govern de Catalunya).

Societats econòmiques i culturals catalanes van tornar a enviar un nou missatge a la reina regent en què es demanava la necessitat de reformar el sistema parlamentari espanyol i la descentralització de l’estat.  No prosperà.

2. La Lliga Regionalista

Unió Catalanista dividida entre:

  • Partidaris de potenciar la propaganda i ajornar la lluita electoral (Guimerà).
  • El catalanisme ja era un moviment prou madur per participar en les candidatures en les eleccions generals (Enric Prat de la Riba).

El grup de Enric P.R, es va dividir definitivament de la Unió Catalanista i va fundar un nou partit Centre Nacional Català (1899) Disposava del periòdic La veu de Catalunya.

Per part seva, el sector d’empresaris que havien donat suport al programa regeneracionista  de Polavieja van constituir Unió Regionalista.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.4 Kb)   pdf (69.2 Kb)   docx (11.1 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com