ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

HUMANISME


Enviado por   •  23 de Noviembre de 2014  •  789 Palabras (4 Páginas)  •  133 Visitas

Página 1 de 4

1. HUMANISME. BERNAT METGE ROGER ANTÓ HUGO FORNOS 1R BAT A

2. Índex  Contextualització  Característiques generals  La Cancelleria Reial  Biografia de Bernat Metge  Lo Somni  Resum  Intenció de l’autor en escriure-la  Punts més importants  Exemple fragment primer llibre  Bibliografia i webgrafia

3. Contextualització. Quan i on es va originar l’humanisme?  L’humanisme va ser un moviment intel·lectual que va néixer a Itàlia, més concretament a La Toscana, durant el segle XIV i es va escampar per tot Europa a la primera meitat del segle XV.

4. Característiques l’humanisme. generals de  Inicialment, renovació dels estudis lingüístics i literaris sobre llatí i grec.  Llatí i grec comencen a anomenar-se clàssiques”: esdevindran model a imitar.  L'home comença homocentrisme. a ser l'eix de totes “llengües les coses:  Remodelació de tota la cultura, que ara haurà d’imitar les formes i actituds de l’antiguitat.  S'interessa per la ciència i pel progrès tècnic, cosa que va comportar la difusió d'un nou esperit científic.

5. La cancelleria reial  Creada al segle XIII.  Organisme burocràtic que era dirigit per un canceller.  Es redactaven tots els documents oficials de la reialesa, la noblesa o l’estament eclesiàstic de la Corona d’Aragó.  Els cancellers i els escrivans van ser els primers traductors seriosos d’obres clàssiques al català a partir de textos originals.  Uniformitat lingüística que va introduir a tot el territori en l’àmbit de la llengua escrita, per damunt de la major varietat de llengua oral.  Creació d’una varietat estàndard.

6. Biografia de Bernat Metge  Bernat Metge (Barcelona 1346), a prop del palau reial.  És fill de Guillem Metge, un especier (farmacèutic) vinculat amb la casa reial que mor a mitjan 1359.  El seu pare li transmet els coneixements de filosofia natural que més endavant mostra al poema paròdic Medicina apropiada a tot mal (1396?) i en alguns comentaris de Lo somni.  La professió del padrastre, Ferrer Saiol, també influeix en la seva formació intel·lectual ja que, a més d'escrivà de ració i protonotari de la reina Elionor de Prades, és traductor al català del De re rustica de Pal·ladi Rutili i impulsa la vocació professional de Bernat Metge a la cancelleria.

7. Lo Somni (1398)  Llibre molt elaborat que presenta, amb gran cohesió, elements de diferents procedències.  Narració en 1a persona: novetat per a l’època.  Argument: L’autor s’adorm mentre es troba a la presó i somnia que se li apareix el difunt Joan I, acompanyat d’Orfeu i de Tirèsies, personatges mitològics relacionats amb la música i amb les arts endevinatòries.  Lo somni va ser fet amb 4 parts.

8. Lo Somni (1398)  Primer llibre. El rei i Bernat Metge debaten sobre l’existència

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com