ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

En Pere Camps, patró d’un llagut


Enviado por   •  15 de Mayo de 2014  •  407 Palabras (2 Páginas)  •  332 Visitas

Página 1 de 2

la perspectiva de l'àmbit quotidià més humil, i això els fa més crítics socialment.

1. Un barril de sabó moll

En Pere Camps, patró d’un llagut, donava ordres per descarregar uns barrils de sabó que hi havia al port. Per fer-ho va ordenar a un dels seus peons, en Florenci, que portés el barril a la botiga d’Adelaida, que es trobava al final d’un carrer que feia pujada en línia recta. El dia anava enfosquint, la gent del poble recriminava a en Florenci que no plantés cara a en Pere. Va començar a ploure i tothom va anar a buscar refugi, quan de sobte es va sentir un soroll com un tro. Tots van mirar què havia passat i van veure que el barril de sabó havia xocat al bar d’Alexandre i s’havia convertit en escuma. Ara el dubte era com se li havia escapat a en Florenci el barril, si va ser per cansament o perquè, com que estava empipat, el va deixar anar en el precís moment que pujava pel carrer en Pere Camps, el despòtic patró.

2. La Plaga de la Ribera

En Jeroni Sales i Santa piga és l’agutzil de la seva vila des de fa trenta anys, i li envia una carta al director de la presó de Lleida en què li explica el que el preocupava.

Feia temps que es parlava d’enderrocar la casa de la Vila i construir-ne una de nova, fins que un dia, en una reunió de l’Ajuntament el paviment del saló d’actes va cedir, i aquí van començar les obres.

El primer que calia per enderrocar-lo era buidar l’edifici, així que van fer lots amb tot el que hi havia dins, i els van anar repartint entre els regidors i els funcionaris. A en Jeroni li van tocar uns capgrossos, un arxiu, i, entre d’altres coses, un presoner, anomenat Valerià, àlies la Plaga de la Ribera.

En Jeroni i la seva dona, l’Elisenda van passar els primers dies amb l’ai al cor, per por que en Valerià fes alguna malesa o s’escapés. Però, a poc a poc, el van anar sentint com un més de la família. A vegades en Valerià li explicava al Jeroni els seus intents per arribar a convertir-se en un delinqüent de fama internacional, però, desgraciadament, aquests intents eren infructuosos.

Per aquest motiu en Jeroni li escriu la carta al director de la presó, per demanar-li si en Valerià podria anar allà per rebre classes particulars d’un criminal de veritat.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.2 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com