ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Empuries I Els Grecs


Enviado por   •  3 de Febrero de 2013  •  235 Palabras (1 Páginas)  •  317 Visitas

EMPÚRIES I ELS GRECS “La ciutat grega d’Empúries”

Al començament del segle VI aC, el poble iber va quedar sorprès quan uns quants vaixells procedents del nord van atracar un illot proper a la desembocadura del riu Fluvià i els navegants (grecs) van començar a establir-s’hi d’una manera definitiva.

La ciutat grega va estar dividida en dues parts: la Paleàpolis i la Neàpolis.

Formació de la Paleàpolis

Els navegants eren grecs i procedien de Focea (Àsia Menor). Des del segle VII aC els grecs navegaven pel Mediterrani fundant colònies.

Aquestes colònies sempre seguien el mateix model, s’alçaven en llocs fàcils de defensar i accessibles per mar. En aquestes bases (colònies) els grecs feien bescanvi amb els indígenes.

Aquest primer establiment es coneix amb el nom de Paleàpolis (“ciutat antiga”) que estava situat en un petit illot molt proper de la costa del qual es conserven molt poques restes arquitectòniques.

Formació de Neàpolis

El bescanvi anava bastant be i al cap de cinquanta anys els grecs es van establir en terra ferma i van fundar la ciutat d’Emporion abans del 550. El nom Emporion feia honor a la feina que feien els grecs ja que emporion, en grec, vol dir “mercat”.

Aquest establiment es coneix amb el nom de Neàpolis (“ciutat nova”). Al contrari de Paleàpolis, Neàpolis era una polis força gran.

Gràcies al mercat, els grecs van fundar noves colònies a la mateixa zona, com per exemple Rhode (l’actual roses).

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (1 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com