ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Federalisme


Enviado por   •  5 de Octubre de 2014  •  417 Palabras (2 Páginas)  •  160 Visitas

Página 1 de 2

Constitució:

Una constitució és un conjunt de principis fonamentals o precedents establerts segons els quals un estat o una altra organització es governa. Quan aquests principis s'escriuen a una col·lecció única o conjunt de documents legals, es pot dir que aquells documents comprenen una constitució escrita. Les constitucions estableixen les regles i els principis que governen l'organització o una entitat política.

Trieni liberal:

Es coneix com a trienni liberal o trienni constitucional al període de la història contemporània d'Espanya que transcorre entre 1820 i 1823; que constitueix el període espanyol de revolucions de 1820, i que és intermedi dels tres períodes en què es divideix el regnat de Ferran VII: posterior al sexenni absolutista i anterior a la dècada ominosa.

Federalisme:

El federalisme és una doctrina política que busca que una entitat política o organització estigui formada per diferents organismes (Estats, entitats, associacions, sindicats) que s'associen delegant algunes llibertats o poders propis a un altre organisme superior, a qui pertany la sobirania (estat federal o federació) i que conserven una certa autonomia, ja que algunes competències els pertanyen exclusivament.

Ludisme:

El ludisme, luddisme o antimaquinisme fou una forma de protesta apareguda a Gran Bretanya a partir de 1811 i que s'allargà durant els primers decennis del segle XIX, fins al 1830. El ludisme pren el nom de Ned Ludd, un pseudònim emprat repetidament pels qui destruïen les màquines i les instal·lacions obreres.

Sobirania nacional:

La sobirania nacional és un concepte que li dóna tot el poder a la nació, és a dir als ciutadans. Aquests deixen constància en la constitució que li cedeixen el poder a l'Estat. Ara el rei esdevé un representant ideològic sorgit de la teoria política liberal, que pot remuntar-se a Locke i Montesquieu (finals del segle XVII a Anglaterra, segle XVIII a França).

Amadeu I d'Espanya:

(Torí, Piemont, 30 de maig de 1845 – Torí, Itàlia, 18 de gener de 1890) va ser duc d'Aosta, escollit com a rei d'Espanya de 1871 a 1873, durant el Sexenni Revolucionari, per les Corts espanyoles després de la Revolució Gloriosa de 1868que va expulsar del país a la dinastia Borbó. La brevetat del seu regnat, de poc més de dos anys, va ser a causa de la inestabilitat política que vivia Espanya, el rebrot carlí, la guerra a Cuba i, sobretot, la mort del seu principal valedor, Joan Prim.

Fàbrica Bonaplata:

La Fàbrica Bonaplata (1832_1835) fou la primera indústria tèxtil moguda per la força del vapor

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.7 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com