ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

És el federalisme adequat per a Escòcia


Enviado por   •  26 de Enero de 2018  •  Ensayos  •  1.085 Palabras (5 Páginas)  •  150 Visitas

Página 1 de 5

És el federalisme adequat per a Escòcia?

Després del referèndum d’Escòcia, las conseqüències no van tardar a deixar-se veure. Amb un apurat percentatge del 55%, els escocesos van imposar-se a favor de mantenir-se dintre del Regne Unit. Tot i la victòria, el fet de que una gran part d’Escòcia preferís desvincular-se, va crear  un panorama d’incertitud i s’obra un debat per tot el país sobre si val la pena establir un model federat o no. El fet de que s’accedís a donar la opció als escocesos a decidir, va produir una cadena sistemàtica ja que altres països com Gales, Irlanda o Anglaterra no van tardar a reclamar les mateixes concessions. La idea i el compromís de que Escòcia pogués controlar i regular els seus impostos obria una nova possibilitat per moldejar una política del benestar pròpia. A més, els partits nacionals també es van comprometre a cedir fins a la meitat de les despeses públiques. En aquest context, els conservadors, els laboristes i els liberals demòcrates, en un clar intent per contenir als independentistes, es van comprometre a respectar la decisió, fos la que fos,i a entregar un ampli ventall d’autonomies en cas de que es mantingués la unió.  

Després de que s’imposés el NO, les conseqüències no van tardar a fer-se notar. El Regne Unit, per tal d’evitar un cas com el de Quebec, va iniciar ràpidament les conversacions per establir un procés de negociacions amb l’objectiu d’evitar una situació similar i que els separatistes i els seus esforços no acabessin amb un segon referèndum. Tot i així, queda la pregunta de que hagués passat si Escòcia s’hagués independitzat i quines conseqüències haguessin sorgit de la separació. El perill de que Escòcia votés al SI era molt real i hagués suposat un daltabaix a nivell constitucionals, amb moltes reformes. A més, coses tant importants com el deute bancari, o més mundanes com les delimitacions de les fronteres s’haguessin tingut que analitzar amb detall. I el que és mes important, si Escòcia s’hagués independitzat les conseqüències politiques, econòmiques i fiscals haguessin afectat de moltes maneres. En primer lloc, s’hauria de tenir en compte el tema d’una possible divisa futura, que hagués afectat no només al Regne Unit sinó que també Europa en general, ja que es podria haver causat una gran crisi financera a gran escala. A més si les polítiques monetàries no tinguessin el suport d’una forta política fiscal, la llibertat econòmica d’Escòcia s’hagués vist profundament afectada i restringida.

El segon cas que es tindria que haver tractat amb urgència en cas de victòria del SI, hagués sigut crear una nova política fiscal escocesa. Tot i que els ingressos fiscals no son un problema, en un futur pròxim els beneficis haguessin caigut de manera dràstica.

D’aquesta manera, el Regne Unit hagués carregat amb les conseqüències i el PIB hagués caigut creat un dèficit enorme. I no només això, sinó que també s’haurien de tenir en compte les conseqüències nacionals, com el fet de que la independència hagués capgirat totalment el sistema polític i les principals formacions del país. Sense anar més lluny el Partit Laborista hagués perdut un gran nombre d’escanys en favor del Partit Conservador, que veuria incrementades les possibilitats de guanyar per majoria. Aquest fet garantitzaria un possible referèndum sobre la permanència o la desvinculació del Regne Unit a la Unió Europea, i el fet de que els escocesos, sense cap tipus d’implicació ni interès al respecte no participessin, només faria que ampliar les possibilitats de que es produís aquest fet (sense tenir en compte el que hagi succeït en el futur i que actualment ja coneguem).

No obstant les conseqüències no només haguessin sigut dràstiques per el Regne Unit en general sinó que Escòcia s’hauria d’haver modificat quasi be en la seva totalitat en tots els àmbits. Pel que fa al territori, Escòcia es faria amb el 32% dl territori del Regne Unit, i en quant a l’economia, Escòcia, sense anar més lluny, es faria amb el 8% del total de les exportacions del Regne Unit d’aquell any, que implica uns 436 milions que acabarien a les arques escoceses. També s’hagués vist afectat el sistema polític òbviament, ja que cal recordar que Escòcia disposa de 59 escanys al Parlament i la separació hagués suposat un daltabaix per el govern. Tot i així, la posició dels grans partits britànics no s’hauria vist afectada ni hagués tingut cap tipus d‘implicació, ja que dels 59 escanys que haurien desaparegut del Parlament en la possible separació, 56 son de la mateixa formació política, que és e Partit Nacional Escocès. En el cas hipotètic, la Camara dels Comuns també es veuria afectada, ja que només caldria la meitat de tots els escanys més un per poder governar sense rendir comptes a ningun altre formació política i sense la necessitat de formar cap coalició.

Un altre aspecte ha tenir en compte és el fet de que els independentistes es farien càrrec de la seva part de la gran deute britànica, que es d’uns 130 milions de llibres, fet que mostra que no totes les conseqüències de desvincular-se son positives. A més, després de la independència Escòcia hauria d’haver creat una nova moneda, ja que els britànics es van negar contundentment ha compartir la moneda. D’aquesta manera els escocesos s’haurien vist obligats, com altres països amb situacions similars com Kosovo amb el euro, a negociar un acord amb Gran Bretanya per utilitzar la lliure, però inclús aquesta opció es veuria descartada ja que sense el Banc Central no es podria modificar les taxes d’interès ni rescatar cap banc amb necessitat d’’ajuda. Això es veuria compensat amb la noticia de que Escòcia conservaria totes les seves reserves de petroli que suposen un 85% del total i un 15% del PIB, i que ajudarien a crear la nova economia d’Escòcia. Aquest fet convertiria en Escòcia en la vuitena economia mundial líder en la OCDE.

Aquestes son un breu resum de tots els avantatges i desavantatges que suposarien una possible federalització d’Escòcia respecte el Regne Unit, sense tenir en compte altres aspectes més banals com l’himne o la bandera i que no haurien tingut tantes conseqüències, però a mode de conclusió es pot dir que Escòcia s’hauria vista afavorida per la separació, més tenint en compte com s’han anat succeint els fets i que el Regne Unit s’hagi acabat desvinculant de la UE, fet que Escòcia hagués pogut decidir per si mateixa en cas d’independència.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.6 Kb)   pdf (69.8 Kb)   docx (12.6 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com