ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La novela “L’origen perdut”


Enviado por   •  2 de Mayo de 2014  •  Reseñas  •  719 Palabras (3 Páginas)  •  430 Visitas

Página 1 de 3

El següent fragment ha estat adaptat de la novela “L’origen perdut”, de Matilde Asensi, on els protagonistes troben a la selva amazònica una població descendent d’antics indígenes inques, que havien fugit dels conqueridors espanyols i les malalties que contagiaven feia més de 400 anys:

(INDÍGENA): -No us apropeu. Ens podeu contagiar el xarampió, la verola, la grip i les altres malalties espanyoles.

(PROTAGONISTA): -Però si esteu immunitzats! Els vostres avantpassats que van sobreviure van produir anticossos contra totes aquelles malalties i, per tant, vosaltres, els seus descendents, també els heu heretat. No us podem contagiar res.

1.- (1 punt)

El protagonista parla d’anticossos. Expliqueu què són els anticossos, quins són els efectes que produeixen i quines cèl•lules els fabriquen.

Els anticossos són proteïnes (substàncies, molècules) que participen en la defensa de l’organisme. Els anticossos inactiven virus i toxines, aglutinen cèl•lules infeccioses (o microorganismes, o microbis) i n’afavoreixen la fagocitosi o la destrucció. Els anticossos són produïts per les cèl•lules plasmàtiques, procedents de limfòcits B

2.- (1 punt)

En el diàleg hi ha un error conceptual important. Expliqueu on està l’error.

Identifica l’error: la capacitat de fabricar uns determinats anticossos és un caràcter adquirit i, per tant, no s’hereta. Es adquirida ja que el produeix el propi cos quan ho necessita, en concret ho produeixen les cèl•lules plasmàtiques.

3.- (1 punt)

S’ha comprovat que les malalties infeccioses provoquen una mortalitat menor a les poblacions que han estat exposades a l’agent infecciós que les provoquen. Per exemple a Europa, lloc on feia segles que es patia la malaltia, al segle XVI la verola matava un 25% dels que la contreien. En canvi, quan els indígenes americans van entrar en contacte amb la verola per primera vegada, la mortalitat va arribar al 90% dels contagiats. Expliqueu per quin mecanisme s’adquireix aquesta resistència.

Es tracta d’un cas de selecció natural. Les poblacions humanes són diverses: hi ha individus amb característiques genètiques que els fan ser més resistents a una malaltia determinada. Quan es produeix una epidèmia, els individus resistents tenen més probabilitats de sobreviure, i de tenir descendents, que els no resistents. Per això la resistència genètica a la malaltia va sent cada vegada més freqüent en la població

Per diagnosticar al•lèrgies a diversos tipus de pol•len i a àcars s’utilitza freqüentment una prova que consisteix a aplicar al braç del pacient un seguit

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com