ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Henrik Ibsen


Enviado por   •  28 de Enero de 2014  •  208 Palabras (1 Páginas)  •  211 Visitas

(CATALÀ) Henrik Ibsen, nascut el 1906 a Noruega, va ser un gran dramaturg i un dels grans renovadors del teatre universal. Va néixer en una ciutat costera con el seu pare posseïa una destil•leria d’aigua ardent que va querar quan ell tenia sis anys. La seva mare era molt religiosa. Als quinze anys se’n va anar a viure a una ciutat propera on va aconseguir un treball com ajudant de farmacèutic.

Als 20 anys era un lliurepensador, va estudiar a Oslo. Noruega era un país regit políticament per Suècia y culturalment per Dinamarca. Al 1853 va acceptar el seu primer treball com a director i dramaturg del nou teatre de la ciutat de Bergen y quatre anys mes tard va tornar a Oslo per dirigir un teatre que al 1862 va tancar per problemes econòmics.

Als vint-i-set anys va marxar exiliat del seu país cap a Itàlia i Alemanya, període en el qual va escriure la majoria de les seves obres. Quan va arribar al pinacle de la seva fama va tornar a Noruega i el 1900 va sofrir la primera d’una sèrie d’atacs d’apoplexia que van afectar a la seva salut mental i física. Va morir el 1906 i va ser enterrat amb honors de cap d’Estat.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (1.1 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com