ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La duresa de l'aigua


Enviado por   •  26 de Abril de 2015  •  Síntesis  •  493 Palabras (2 Páginas)  •  318 Visitas

Página 1 de 2

La duresa de l’aigua és un paràmetre químic de qualitat de les aigües, que és degut a la presència de sals dissoltes. Conèixer aquest paràmetre és important per tots els tipus d’aigües, ja siguin les d'ús industrial com pel consum humà.

La duresa o grau hidromètric de l’aigua, correspon a la suma de les concentracions de cations metàl.lics, amb l’excepció de les sals de metalls alcalins i l’ió hidrògen.

Tipus de duresa

1.- Duresa total:

S’entén com a duresa total la suma de les concentracions de tots els cations presents a l’aigua, que es determina per la valoració amb EDTA. Tenint en compte que el contingut de calci i magnesi és molt més

elevat que la resta dels cations, normalment s’entén com a duresa total la suma de les concentracions de Ca i Mg, i s’expressen com a mg/l de carbonat calci, ja que aquest és el compost majoritari.

1.1.- Duresa càlcica:

És el contingut total de sals de calci

1.2.- Duresa magnésica:

És el contingut total de sals de magnesi.

Duresa permanent o no carbonatada Pàg 2/7

És la duresa que persisteix després de l’ebullició de l’aigua durant mitja hora, filtració i recuperació del volum inicial amb aigua destil.lada. És deguda a la presència de sulfats, clorurs i nitrats de calci i de magnesi dissolts a l’aigua. En fer bullir l’aigua es descomponen els bicarbonats i precipiten els carbonats neutres (que s’eliminen per filtració):

Ca (HCO3)2 Ca CO3 + H2O + CO2

3. Duresa temporal o carbonatada

És la diferència entre la duresa total i la duresa permanent. Correspon a la duresa que proporcionen els carbonats i bicarbonats de calci i magnesi.

Tipus d’aigües segons la duresa:

La duresa total s’expressa en mg/l de CaCO3. També es pot expressar en graus francesos.

Les aigües amb menys de 50 ppm de CaCO3 es consideren toves

Fins a 100 ppm lleugerament dures

Fins a 200 moderadament dures

A partir de 200 ppm molt dures.

Determinació de la duresa

La determinació de la duresa total d’un aigua la podem realitzar mitjançant una volumetria de complexació. Els cations alcalinotèrris presents a l’aigua formen un complex del tipus quelat amb la sal disòdica de l'àcid etilendiaminotetraacètic (EDTA), que abreviadament escriurem H2Y2-

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com