ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El Partenó


Enviado por   •  10 de Noviembre de 2013  •  Informes  •  319 Palabras (2 Páginas)  •  283 Visitas

Página 1 de 2

PARTENÓ

El Partenó és un temple grec de l’època clàssica dissenyat per Inctinos i Cal•licrates però la construcció dirigida per Fídies. Es construeix a plè segle V aC, entre el 447 i el 438 a l’Acròpoli d’Atenes, el turó més alt de la ciutat i on també hi han situats l’Erectèon, el Niké Àptera i el Propileus.

L’època en què el Partenó es construeix està ben bé al mig de l’època arcaica i l’hel•lenística. La clàssica comença amb les Guerres Mèdiques i finalitza amb les Guerres del Peloponès. És molt important ja que és en aquesta on neix la cultura grega antropocèntrica i això fa que es construeixi a escala humana. També és durant aquest temps que neix la ciència, la filosofia i Pèricles, el governant d’Atenes, instaura la democràcia a aquesta polis. També cal dir que el temple és la simbologia de les victòries a les Guerres Mèdiques contra els medes.

Pel que fa al temple, dins dels tres ordres arquitectònics grecs, pertany a l’ordre Dòric, el corresponent a l’època clàssica. Les columnes d’aquest ordre no tenen base, sinó que reposen directament sobre l’estilòbat. Tenen uns tambors molt marcats i el fust té una aresta molt viva. El capitell és senzill i l’entaulament té mètropes i triglifs, cosa que els altres no tenen. És de marbre i presenta una estructura arquitrebada ja que l’arquitectura grega es caracteritza per ser fonamentada per l’antropocentrisme i ser eminentment religiosa. El frontó està decorat amb escultures, mètopes i en el fris s’hi veuen relleus. Podem trobar-hi tres conjunts: al frontó s’hi dibuixa una lluita entre Atenea i Poseidó i el naixement d’Atenea. A les mètopes s’hi pot observar una lluita entre Centaures i Làpites que és equivalent als bàrbars i als atenesos. El seu interior consta de tres parts: el pronaos (pòrtic), el naos (cel•la on hi ha l’estàtua d’Atenea) i l’opistòdom (pòrtic posterior). Es tracta d’un temple dòric octàstil, i perípter monòpter.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com