ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Sintetitza


Enviado por   •  12 de Enero de 2014  •  Prácticas o problemas  •  2.201 Palabras (9 Páginas)  •  408 Visitas

Página 1 de 9

TEMA 1

1. Sintetitza

a) Com definiries l'economia de l'Antic Règim?

era una economía agrícola i sensorial. El 80 i el 90% de la población es dedica a l'agricultura. Les terres estafen vinculades per un títol nobiliari cedides pel monarca. Les senyories territorials eren les terres que gestionaven les nobles. La reserva sensorial són les terres que es reservaven com a senyors feudals i la resta les cedia als pagesos. A canvi els pagesos donaven una part de les collites i prestacions. Les prestacions són hores de treball. Els senyors feudals tenien drets senyorials: Prestacions i rendes; monopolis senyorials; jurisdicció; immunitat reial.

Amb el sistema del delme portaba a tenor una agricultura de subsistència, és a dir, una economia de subsistència.

b) Què eren els estaments? Quines diferències hi havia entre ells?

Societat jerarquitzada. Divideix els individus segons el seu origen o naixement. Hi havia tres estaments: clergat, noblesa i 3r estat i eren grups tancats, és a dir, hi formaven part per naixement. El que marca la diferència són els privilegis i trobem dos grups: Els provilegiats (clergat i noblesa) i els NO privilegiats (3r estat). Encara que al s.XVIII hi han canvis econòmics i socialment no abança.

DIFERÈNCIES

PRIVILEGIATS:

La noblesa: tenien terres i revien rendes, no pagaven impostos, tenien inmunitats i tenien mesura de càrregs de la Cort, càrregs a l'Esglèsia i a l'exèrcit.

L'alt clergat: tenien terres i riqueses.

Baix clergat: no tenien terres ni riqueses, però no pagaven impostos i eren immunes.

NO PRIVILEGIATS:

Artesans, pagesos, comerciants, burgesos: pagaven impostos i no podien participar en la vida política.

c) Quins poders reunia el monarca absolut? Quines limitacions tenia el seu poder? Què eres els parlaments?

Nomenava les magistrats, administraba justícia i dirigía la política exterior. El monarca no compartia la sobirania amb cap institució. El seu poder només estava restringit per la llei divina, pel dret natural i per les lleis fonamentals de cada regne. Una de les limitacions del poder reial provenia dels parlaments. Els parlaments eren institucions que havien nascut a l'Edat Mitjana i que reunien els representants dels tres estaments i només tenien algunes atribucions en matèria fiscal.

d) Quines noves idees van aportar els il·lustrats? Quines crítiques van fer a l'absolutisme i a l'Antic Règim?

Un nou model d'organització política i social, la divisió de poders, el contracte social. Van criticar els Pilars Fonamentals de l'Antic Règim.

e) Quines caractéristiques ténia el nou Estat americà després del procés d'independència?

f) Per què diem que l'Antic Règim va entrar en crisi al final del segle XVIII?

Perquè les noves idees van trobar el terreny propici en una burgesia a que havia vist creixer el seu poder.

2. Defineix:

-- Economia senyorial: els senyors utilitzaven les seves terres per treure el màxim d'ús possible, construïnt molins, forns, etc. A part deixava viure alls pagesos i serfs a canvi d'un % de les seves collites i impostos.

-Gremi: agrupacions d'artesans o comerciants d'un mateix producte que controlaven la feina dels artesans amb petits tallers a la ciutat, fixant els preus i controlant la producció.

-Manufactures: establiments subvencionats

-Comerç colonial: és un comerç que ja no era regional, és a dir, van haver de crear rutes marítimes per poder transportar productes a qualsevol part de la Terra.

-Mercantilisme: política encaminada a afavor l'exportació i a frenar l'importació, per tal d'acumular la major quantitat d'or i plata.

-Societat estamental: societat que classificava a les persones segons el seu orígen.

-Poder absolut: tot el poder el tenia el rei. El judicial, legislatiu i executiu.

-Parlament: lloc format per la noblesa, clero i clergat.

-Il·lustració: corrent filosòfic, polític i social que apareix a França, al Regne Unit i a Alemanya. El pensament il·lustrat va obrir les portes a una èoica de revolucions burgeses encapçalades per la Revolució Francesa i la Revolució Industrial.

3. Explica les diferències:

a) Defineix els parells de conceptes següents i descriu les diferències entre cada parell:

-crisi de subsistència/ cisti demogràfica: la crisi de subsistència eren causades per les males collites, hi havien menys aliments per el delme, pujaven els preus, hi havia fam i hi havien crisis periòdiques com les revoltes del pa. I la crisi demogràfica estava caracteritzada per la subalimentació, la falta d'higiene i els escassos recursos mèdics que provocava una mortalitat elevada però la natalitat era molt alta.

- monarca abssolut / dèspota il·lustrat: monarca absolut, el monarca tenia tot el poder; el dèspota il·lustrat pretenia unir l'autoritat reial amb les idees del progrès il·lustrat.

- senyoria territorial / senyoria juridiccional: la senyoria territorial eren les terres que gestionaven els nobles i la senyoria jurisdiccional tenien funcions militars, fiscals, de justicia.

- ateisme / deisme / agnosticisme: ateisme és negar l'existència de déu; el deisme és la creença religiosa en un déu personal; agnosticisme és un posicionament religiós segons el qual l'existència o no d'un déu.

TEMA 2

1. Sintetitza:

a) Quina relació s'estableix entre l'augment de la producció agrícola i de la població?

Si la producció agrícola augmenta hi

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (14.8 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com