ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El poema “Elegies de la represa, VI”, de Rosa Leveroni


Enviado por   •  30 de Septiembre de 2014  •  Síntesis  •  441 Palabras (2 Páginas)  •  1.027 Visitas

Página 1 de 2

No hay ensayo gratis...

El poema “Elegies de la represa, VI”, de Rosa Leveroni, pertany al moviment Postsimbolisme, corrent que parteix del Simbolisme.

El Simbolisme va ser un moviment artístic de finals del segle XIX, d’origen francès i belga. Es va caracteritzar pel fet de voler expressar idees i sentiments, recreant-les en la ment del lector a través de la utilització de símbols. Es substituïa la realitat per la idea. Els poetes simbolistes desitjaven alliberar-se de les tècniques de versificació per tal d'assolir un major grau de fluïdesa, utilitzant el vers lliure.

El Postsimbolisme va ser un corrent literari que es va produir a Catalunya entre els anys 1920-1930, paral•lelament a la poesia avantguardista. Va heretar la tradició simbolista portada fins als extrems de la complexitat de la poesia pura, influenciada pels esdeveniments polítics del país, en especial el final del Noucentisme amb la dictadura del general Miguel Primo de Rivera i després la proclamació de la II República i l’adveniment de la Guerra Civil.

Els postsimbolistes entenien la poesia com una creació pura, independentment de la realitat quotidiana, vàlida per ella mateixa, sense necessitat de recórrer al seu significat. Aspiraven a l’exquisidesa i l’hermetisme. Aquesta poesia va esdevenir un llenguatge autònom i sublim que buscava assemblar-se a la música. Els escriptors expressaven les seves idees, sentiments i valors mitjançant símbols. Volien crear un món de bellesa pura on el més important eren les sensacions.

Es poden agrupar els poetes postsimbolistes en dues generacions. En la primera trobem Clementina Arderiu i en la segona, Màrius Torres, entre d’altres. El màxim representant d’aquest corrent va ser Carles Riba, que va influenciar d’altres poetes, com Rosa Leveroni,.

1.2 Biografia

Rosa Leveroni i Valls va néixer a Barcelona el 1910. Filla de pares de la mitjana burgesia, va ser una poetessa i narradora. També va conrear l’assaig i la crítica literària. Es va titular a l’Escola de Bibliotecàries i es va llicenciar en Filosofia i Lletres. Va formar part de la generació de la República i es va donar a conèixer amb Epigrames i cançons, el 1938. Durant la postguerra, Rosa Leveroni va dedicar-se a la resistència cultural, al costat de Carles Riba. Va guanyar els Jocs Florals de la llengua catalana de Londres (1947) i París (1948). Fins a l'any 1951 no va publicar el segon llibre, Presència i record. El 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi i va ser un dels primers membres i sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Des de 1948 va residir a Portlligat, on el seu pare li havia comprat una barraca de pescadors que va esdevenir la “cambra pròpia” de Leveroni fins a la seva mort el 1985.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.7 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com