ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Ensayo sobre El poema de la rosa als llavis


Enviado por   •  6 de Noviembre de 2017  •  Resúmenes  •  2.305 Palabras (10 Páginas)  •  665 Visitas

Página 1 de 10

QÜESTIONARI DE CATALÀ:

El poema de la rosa als llavis[pic 1][pic 2]

ÍNDEX:

QÜESTIONARI:

  1. Preguntes 1-2 .............................................................................. pàg. 1
  2. Preguntes 2-3 .............................................................................. pàg. 2
  3. Preguntes 3-5 .............................................................................. pàg. 3
  4. Pregunta 5 ................................................................................... pàg. 4
  5. Preguntes 5-6 .............................................................................. pàg. 5-6

BIBLIOGRAFIA ..................................................................................... pàg. 7

QÜESTIONARI:

  1. Dins de quin context històric, social i estètic podem incloure Joan Salvat-Papasseit? I el seu llibre El poema de la rosa als llavis? Descriu-lo.

El seu context històric es troba en la Primera Guerra Mundial (1914-1918), la qual provoca un gran canvi en la societat, en la política i en l’economia. També hi ha la crisi econòmica de 1929, el naixement de feixistes i estalinistes, i les revolucions obreres. Tots aquest canvis que estava vivint la societat van donar lloc a l’avantguardisme, és a dir, revolucions que es van produir en la cultura.

El llibre de Joan Salvat-Papasseit és molt més íntim i personal que els altres, ja que expressa en tot moment quines són les seves sensacions i com les viu. Podem veure que els poemes reflecteixen el moviment artístic del Futurisme i que els cal·ligrames pertanyen al Cubisme.

En els poemes podem veure el Futurisme perquè hi ha una exaltació dels sentiments, les màquines són presents en la societat i també en els seus poemes ja que al principi fa referència a unes màquines que hi ha al port. En els poemes es poden veure les noves tècniques com: el jo poètic, els verbs en infinitiu, els signes de puntuació són lliures (per exemple, un poema pot acabar amb una coma o dos punts ja que el deixa inacabat), hi ha versos partits.

El Cubisme el veiem identificat en els seus cal·ligrames ja que hi ha diferents tipus de lletres en diferents colors per expressar sensacions diverses, les línies estan dirigides en totes direccions (verticals, obliqües, circulars...), hi ha l’ús de cal·ligrames (composició poètica que d’una forma visual expressa el que diu la temàtica del poema).

  1. Explica quines són les principals característiques avantguardistes i quines d’aquestes utilitza Salvat-Papasseit en el seu llibre.

L'avantguardisme és la tendència a introduir elements innovadors respecte de les formes tradicionals o convencionals.

Durant els segles XIX i XX van haver-hi unes reformes socials i econòmiques que van fer que l’art i la literatura també canviessin perquè la forma de pensar i de fer de la gent ja no era la mateixa, i va ser quan va aparèixer l’avantguardisme.

Van sorgir diferents grups d’avantguarda que tenien un esperit innovador i experimentador que va trencar amb la societat i la literatura tradicionals.

Va trencar els models estètics del passat i va introduir la llibertat absoluta de l’autor per escriure el que volgués. També van fer lliure la imaginació dels autors, deixant-los així, sense límits.[pic 3]

L’avantguardisme es caracteritza per estar en contra del modernisme i per voler canviar la literatura i l’art per a fer-los lliures. Rebutja la tradició cultural de la burgesia, no volen l’art tradicional, busquen noves formes d’expressió, innovacions que revolucionen l’art, inconformisme social i noves tèquines més modernes per a la creació artística.

Els moviments avantguardes més destacats són el Cubisme, el Futurisme, el Dadaisme i el Surrealisme.

En el seu llibre podem veure una llibertat d’imaginació i d’expressió, que és innovadora i gens tradicional. Deixa anar la seva imaginació i l’escriu. Podem veure com l’estructura dels versos no és la tradicional, sinó que hi ha versos partits i alguns tenen diferent mètrica.

  • Cubisme: moviment artístic de l’art modern que transforma la perspectiva convencional i la manera de percebre les formes, que apareixen trencades com un trencaclosques amb les peces mal posades. Es considera el començament de l’art abstracte.
  • Futurisme: procedeix del cubisme i és el primer moviment artístic que s’organitza com a tal, es reconeix i es defineix amb un manifest. Es va iniciar amb el poeta Filippo Tommaso Marinetti. Els temes dominants eren la màquina i el moviment. Valora la poesia, l’escàndol, l’audàcia, les noves tecnologies, el masclisme, el nacionalisme i la guerra.
  • Dadaisme: moviment artístic i literari sorgit cap a l 1915 que regna tots els valors racionals i tradicionals i relaciona els lligams lògics entre el pensament i l’expressió.
  • Surrealisme: és el moviment avantguarda més important en el període de guerra. Es va crear cap el 1942 i el va donar a conèixer André Breton, guia espiritual.

  1. Explica quins són els dos temes del llibre en funció de la seva estructura.

Els dos temes reflectits en el llibre són l’amor i la natura.

Tots els poemes es basen en l’amor i en la sensualitat, tots expressen els sentiments i les diferents sensacions que el jo poètic sent quan pensa en la dona que estima o quan la besa. Són poemes molt intensos i molt íntims, en els quals juga molt amb el doble sentit de les paraules i així deixa fluir la imaginació del lector, però també la del propi autor. El jo poètic explica quan veu una dona que li atrau i que li agrada quins sentiments li provoquen, com se la imagina; més tard explica com mica en mica aquella dona es fixa en ell fins que estableixen una relació. En definitiva, explica el transcurs d’una relació amb una dona.  

En les imatges podem veure que el seu tema és la natura ja que utilitza els recursos naturals per a fer comparacions amb la dona, i així crear metàfores i frases amb doble sentit. A la dona se la compara amb  les flors per la seva bellesa i la seva olor a colònia, com les flors que desprenen bones olors i també són molt vistoses i boniques. Idealitza a la dona que estima comparant-la amb elements de la natura.[pic 4]

  1. Busca, d’entre els trenta-un poemes del llibre, quatre casos on es vegi clarament que el poeta és un expert en els negocis d’amor, i l’enamorada, una ingènua novícia.

Ser mestre d’amor  En la primera estrofa podem veure clarament com ell presumeix de ser el mestre d’amor d’una dona com ella, i que ella va aprenent amb el que ell li ensenya. En tot el poema podem veure com ell li va donant lliçons i presumeix de tenir experiència en l’amor, i com ella és inexperta en aquest tema i va amant a mesura que aprèn.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (14.6 Kb)   pdf (203.6 Kb)   docx (46.8 Kb)  
Leer 9 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com