ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Crepúsculo de los dioses


Enviado por   •  2 de Marzo de 2015  •  Ensayos  •  909 Palabras (4 Páginas)  •  211 Visitas

Página 1 de 4

COMENTARI DE TEXT:

“Voy a reducir a fórmula un principio. Todo naturalismo en la moral, es decir, toda moral sana está regida por un instinto de la vida, - un mandamiento cualquiera de la vida es cumplido con un cierto canon de debes y no debes, un obstáculo y una enemistad cualesquiera en el camino de la vida quedan con ello eliminados. La moral contranatural, es decir, casi toda moral hasta ahora enseñada, venerada y predicada se dirige, por el contrario, precisamente contra los instintos de la vida, - es una condena, a veces encubierta, a veces ruidosa e insolente, de esos instintos. Al decir Dios ve el corazón, la moral dice no a los apetitos más bajos y más altos de la vida y considera a Dios enemigo de la vida... El santo en el que Dios tiene su complacencia es el castrado ideal...”

La vida acaba donde comienza “el reino de Dios”. Crepúsculo de los dioses

Aquest text pertany al filòsof alemany Friedrich Nietzsché del segle XIX i dins la seva obra el text pertany a la seva obra Crepúsculo de los dioses. Dintre els corrents filosòfics podem situar aquest filòsof dins el corrent vitalista que és una de les reaccions crítica a la raó il·lustrada europea. Aquest moviment té com a valor fonamental la vida i aquesta no es pot explicar només amb les lleis de la matèria i les lleis que la regeixen. Cal destacar les influències més importants que va rebre d'altres filòsofs que van condicionar la seva forma de pensar i la seva filosofia, com ara Heràclit (panta rei) i Shopenhauer (la vida és voluntat no raó) i una altre influència és la música de Wagner (amb la música es pot entrar en el món vertader). Dintre els corrents filosòfics podem situar aquest filòsof dins el corrent vitalista que és una de les reaccions crítica a la raó il·lustrada europea. Aquest moviment té com a valor fonamental la vida i aquesta no es pot explicar només amb les lleis de la matèria i les lleis que la regeixen.

El tema d’aquest text tracta sobre la moral i la tesi és les diferents morals que hi ha i com la moral contranatural va en contra dels plaers i el poder gaudir de la vida. Aquest text el podem dividir en tres principals parts:

La primera part es situa des de el començament del text fins “eliminados”. En aquesta part Nietsche ens explica quina es aquella moral que diu si a la vida i que és natural pel fet que accepta la vida. Aquesta és la moral sana és la que es guia pels valors que diuen “sí” a la vida, les passions, allò corporal i l’instint de la vida. La moral sana com que segueix els instints de la vida (allò natural per Nietzsche) no té problemes alhora de haver de solucionar qualsevol obstacle o problema ja que tal i com diu ell aquesta moral està regida per l’instint de la vida “un mandamiento cualquiera de la vida” que li serveix per poder solucionar qualsevol dilema. La segona part d’aquest text es troba des de “La moral contranatural” fins “instintos”. Aquí explicarà la moral contranatural que és aquella moral cristiana (tradicional) que presenta “lleis” que van en contra les tendències primordials de la vida es caracteritza perquè es ressent dels instints bàsics de la vida. I per últim en la tercera part, fa una mena de conclusió en la qual diu que la moral deixa d’acceptar “los apetitos más bajos (aquells apetits considerats per la religió com a més baixos o dolents però que no tenen perquè ser així. Aquests van majoritàriament relacionats amb els principals plaers) y más altos de la vida”. Amb el refrany “Dios ve el corazón” ens diu que Déu ho veu tot i està sempre controlant-nos per aquesta raó els “apetitos” de la vida es veuen menyspreats per la por i la inseguretat que causa Déu. Així Nietzsche treu les conclusions que “Dios enemigo de la vida” perquè impedeix que les persones es puguin guiar pels instints de la vida. Cal destacar que segons aquest filòsof el sant ideal per Déu i per la religió cristiana seria aquell que està crastat sexualment i mentalment perquè d’aquesta manera no es podria deixar en dur pels instints i tendències de la vida. Al final del text Nietzsche és molt clar, “La vida acaba donde comienza el “reino de Dios” ” amb aquesta frase podem observar clarament com Nietzsche està clarament encontra de la moral cristiana (la moral contranatural) i la seves idees i ideals. Ell creu que la millor manera per poder gaudir de la vida i deixar de banda aquesta moral contranatural és matant a Déu que suposa el gran obstacle per la vida.

En conclusió, la moral sana és aquella moral que es guia pels instints bàsics de la vida i

ens permet poder gaudir d’aquesta sense cap tipus de prohibició o normes. En canvi, hi

ha la moral cristiana, anomenada per Nietzsche la moral contranatural que és aquella

que impedeix poder gaudir de la vida i els seus plaers. Per aquesta raó, aquesta moral

que va encontra dels instints de la vida és anomenada d’aquesta forma ja que va en

contra del que és natural. Per últim, Nietzzsche considera que el gran obstacle per la vida, el que ens impedeix gojar de la vida és Déu. Per aquesta raó i per poder tenir una moral sana cal matar, eliminar a aquest Déu.

...

Descargar como  txt (5.1 Kb)  
Leer 3 páginas más »
txt