ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Contraatac a l’expoli capitalista


Enviado por   •  3 de Noviembre de 2012  •  Ensayos  •  356 Palabras (2 Páginas)  •  305 Visitas

Página 1 de 2

CONTRAATAC A L’EXPOLI CAPITALISTA

Tota màquina necessita el seu combustible, i el capitalisme no és una excepció. Aquest sistema econòmic consumeix tot el que té el seu abast: muny sense fre els recursus pròpis del medi ambient. En aquest sentit, és tristament un dels millors artefactes que la humanitat mai ha creat. La seva vida sembla que no tingui final: en aflorar algun signe d’esgotament un nou engranatge apareix en el mercat per reflotar-la… i, de pas, estrangular natura i societat, amb alguna desigualtat que encara restava latent.

Però, sovint tals estrategemes fugen dels mitjans de comunicació convencionals i grans segments de la població senten com si aquests temes flotessin molt llunyants de les seves esferes. Però, per sort, hi ha alternatives: tant de la sequera mediàtica com de la sequera provocada per aquests nous engranatges. Una bona mostra d’aquestes alternatives les podem veure en l’article de la revista Integral que Rafael Carrasco dedica Vandana Shiva. Gràcies a la potent veu de Shiva podem conèixer amb profunditat com la maquinària capitalista s’ha reinventat un cop més la biopirateria.

Aquesta perversa moda (consistent en patentar béns lligats a la natura emprats ab uovo per comunitats d’arreu del món per explotar-los comercialment), però, s’ha trobat en un context global carregat d’arguments i d’empenta per combatre-la. Gràcies a que l’any 1981 la mateix Shiva escribia, per exemple, Social Economic and Ecological Impact of Social Forestry in Kolar, avui la biopirateria expoliadora pot trobar rèplica, fins i tot, a casa nostra. A Catalunya, veus epígones com la de Esther Vivas s’han rebelat com a dignes correligionàries de l’exemple de Vandana Shiva. La seva tasca en pro del consum responsable ha aconseguit, no només fer-se un petit nom en els canals convencionals de comunicació, sinó que també ha fet possible que que conceptes com el de sobirania alimentària o democràcia de la terra creixeissin en les consciències de gent que no gaire temps abans mai ho hagués pensat.

Així doncs, per moltes màquines que ens inventem, i per molt sofisticades que siguin si podem comptar amb les veus dissonants de gent com Shiva o Vivas (o tantes altres) podem seguir plantant-les-hi cara.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.2 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com