ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Dictamen 43.647 Sobre L'adhesió D'Espanya Al Tractat De L'atlàntic Nord


Enviado por   •  3 de Noviembre de 2014  •  491 Palabras (2 Páginas)  •  266 Visitas

Página 1 de 2

El següent dictamen, és un text jurídic escrit per la Comissió Permanent del Consell d’Estat durant la sessió celebrada el 27 d’abril de l’any 1981 per tal de concretar si es necessària la intervenció de les Corts Generals per tal d’autoritzar la possible adhesió d’Espanya al tractat de l’Atlàntic Nord.

El tractat de l’Atlàntic Nord crea una vincle molt ampli entre els països que en formen part, ja que aquest implica la seva col·laboració política entre ells, en temes polítics, econòmics i militars. Tot i que en matèria d’economia té molt pes, la cooperació més important és en el tema militar. Per tal de dur a terme aquest lligam i organitzar-se, ho fan mitjançant comitès civils i militars.

El Consell D’Estat, per tal de resoldre el dubte de si és necessària la intervenció de les Corts Generals, primer de tot es qüestiona la naturalesa del tractat, ja que l’article 94.1 de la Constitució, diu quan és necessària l’autorització de les corts, indicant la necessitat de l’autorització en els tractats de caràcter polític i també els de caràcter militar, entre altres casos. Per tant, clarament queda inclòs el tractat en qüestió, pel fet que inclou aquests dos àmbits. Ja tenim un argument a favor per part del Consell per tal de que sigui necessària la intervenció de les Corts Generals. D’altre banda, a l’apartat 94.1 c, parla sobre un canvi en la integritat territorial de l’Estat, però aquest punt no es té en compte en el dictamen realitzat, perquè el tractat no entra dins d’aquest àmbit. En quant a l’apartat d, el Consell General argumenta que, tot i no ser necessari aquest precepte, no se sap quin podria arribar a ser el cost de l’adhesió, per tant, si aquest impliques una gran despesa pública seria un altre argument a favor. Finalment trobem un petit conflicte amb l’apartat e, ja que es qüestiona la possible problemàtica amb la Llei Orgànica 6/1980, però arriba a la conclusió que això no és així, defensant l’harmonització d’aquesta llei amb l’Estat sense afectar el tractat.

Un cop analitzat l’article 94, és necessari saber si aquesta autorització de les Corts Generals s’haurà de fer mitjançant llei orgànica. Per respondre la següent qüestió, es fixen amb l’article 93 de la Constitució, el qual diu que s’haurà de fer mitjançant llei orgànica quan els tractats suposin una sessió de competències derivades de la Constitució a una organització internacional. El Consell d’Estat afirma que aquest tractat no suposa una sessió de competències, degut a que sempre que es prenen decisions en aquest tractat, es necessita la unanimitat dels seus membres, es garanteix sempre la sobirania dels seus Estats. No es considera que s’estiguin cedint competències, sinó que els Estats son independents a l’hora de prendre la decisió.

La conclusió final del Consell d’Estat,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.1 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com