ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Narrativa


Enviado por   •  28 de Marzo de 2015  •  509 Palabras (3 Páginas)  •  114 Visitas

Página 1 de 3

La narrativa

La narrativa és un gènere literari que engloba la novel•la i tot tipus de relats. Aquests escrits, generalment en prosa, recullen una sèrie de fets, explicats per un narrador, que succeeixen a un o més personatges que són els que realitzen les accions. L'autor pot o no estar directament involucrat en l'obra. Si es tracta d'un conte o d'una novel•la, la història és imaginària i, en el cas d'una crònica, es tracta d'una història real.

Els seus elements són els següents:

- El narrador: és qui selecciona els fets i els presenta d'una manera determinada segons el propòsit que persegueixi. Ell és, a més, el que marca el to de la narració, ordena els fets, caracteritza els personatges i guia, en definitiva, el transcurs de l'acció.

Entre els diferents tipus de narrador, assenyalem els següents:

-Narrador en 1a persona: quan qui explica els fets participa en la història.

-Narrador en 3ª persona: quan qui explica la història està fora d'ella.

- L'acció: constitueix la trama narrativa, composta pels fets tal com els presenta el narrador.

- Els personatges: són els éssers (generalment persones, reals o fictícies, però de vegades també animals o objectes personificats) que executen els fets que es narren. Podem classificar els personatges en principals, secundaris i episòdics. Entre els personatges principals distingim a aquell que porta el pes de l'acció, denominat protagonista, i al personatge que s'oposa al protagonista, anomenat antagonista.

Secundaris: són personatges de menor importància, que no apareixen tant en l'acció.

Episòdics: són personatges que apareixen de forma esporàdica i no tenen un paper important en el desenvolupament de l'acció.

- L'estructura: aquest terme es refereix a l'organització dels elements de la narració, els quals estan interrelacionats formant un tot. De manera general, distingirem tres parts en una narració:

-Plantejament: És la part inicial del relat on es proporciona la informació necessària perquè es desencadeni l'acció posterior.

-Nus: És el moment de major complexitat de la història i on es continua l'iniciat en el plantejament.

-Desenllaç: És l'episodi final en el qual es resol o finalitzen els conflictes. A vegades el final pot quedar obert.

* L'espai i el temps en què s'insereix la narració constitueixen el marc narratiu. Aquest marc sempre és present, encara que de vegades el narrador opta per

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com