ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Recensión Robinson Crusoe


Enviado por   •  19 de Junio de 2014  •  1.032 Palabras (5 Páginas)  •  156 Visitas

Página 1 de 5

Comentari de text d’Araceli Lazaro: La funció social dels centres d’atenció a la infància (aspiracions conceptuals i dificultats d’aplicació)”.

El text d’Araceli Lazaro ens parla de les funcions de l’educador social en els centres residencials de menors. És un text realitzat fa molts anys, on encara les funcions dels educadors socials no estaven del tot definides i on era una professió relativament jove. Encara hi havia pocs professionals formats i els que hi havia treballaven per institucions privades.

Al principi del text, l’autora ens fa un breu repàs històric dels centres residencials durant la història. Els primers centres eren de beneficència i de caire religiós. No va ser fins l’any 1848 que es va regularitzar la beneficència en forma de llei. La preocupació per la infància neix per evitar futurs delinqüents dins del marc de la revolució industrial. Fins a arribar al segle XX o també conegut com el segle dels nens on s’aconsegueixen grans avenços que fan que la figura del nen estigui molt més protegida. Accions com la llei de protecció a la infància al 1904, revisada posteriorment al 1948 o com la llei d’auxili social al 1940 són grans passos cap al progrés en la protecció a la infància. Ara bé, no tot serien coses positives ja que les institucions que hi havia eren totalment repressores i controladores.

Aquesta premissa assistencialista canvia al any 1959 quan comencem a veure indicis d’accions tractadores amb el nens i nenes que estan als centre. Però no serà a partir de 1985 quan veurem un camí educatiu en els centres. Es comencen a crear institucions importants com la Direcció General de l’atenció a la infància i s’introdueixen lleis sobre mesures de protecció de menors desemparats que canvien la percepció del centre com a recurs.

També se’ns parla sobre els tres models d’intervenció que trobem. El primer model seria assistencialista que tracta de donar al nen el benestar i l’atenció que aquest no té. El segon model és el tecnocràtic. Aquest fa referència als problemes que nen tingui. Tracta de que un tècnic qualificat diagnostica un problema i intenta eliminar els aspectes negatius. I per últim, trobem el model participatiu, que es planteja recuperar les seves potencialitats no utilitzades com a elements educatius.

En l’actualitat, un educador o educadora social en un centre residencial, en general té les següents funcions. Les primeres són l’elaboració del PEC, PT, RRI. El Projecte Educatiu de Centre (PEC) és un document de caràcter pedagògic elaborat per la comunitat educativa de la institució que enumera i defineix els trets d'identitat d'un centre, formula els objectius que s'han d'aconseguir i expressa l'estructura organitzativa i funcional del centre educatiu. També trobem el PT que és el pla de treball que és un document que consisteix en un document que recull la planificació dels treballs que s'han de fer per tal de garantir que de que qualsevol projecte o intervenció que es faci en el centre es durà a terme de forma tal que no es comprometrà la seguretat i la salut dels treballadors i de les treballadores que executin aquestes feines, ni d'altres

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.3 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com