ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Eleccions d'abril i govern provisional


Enviado por   •  28 de Marzo de 2014  •  Informes  •  737 Palabras (3 Páginas)  •  199 Visitas

Página 1 de 3

.1. Eleccions d'abril i govern provisional

-12 d'abril de 1931 es van celebrar eleccions municipals que van tenir una elevada participació. A les grans ciutats i nuclis industrials es van imposar els partits que s'havien coalitzat en el Pacte de Sant Sebastià ( republicans, nacionalistes i socialistes).

Malgrat que el nombre de regidors monàrquics era superior es va evindinciar el fet que la immensa majoria apostava per un canvi de règim.

-14 d'abril els regidors electes d'Eibar guipuscua van ser els primers en proclamar la Segona República i al llarg del dia ho van anar fent els regidors de diferents ciutats mentre que la població sortia el carrer per celebrar-ho de manera pacífica.

Alfons XIII va renunciar a la potestat reial i va marxar a l'exili. A Madrid els representats del Pacte de SAnt Sebastià van formar un govern provisional que va ver-se càrrec del poder i es va proclamar la Segona República Espanyola oficialment.

A CATALUNYA

El triomf de les candidatures republicanes i d'esquerres havia estat aclaparador.

La Lliga prèn la supremacia i el gran vencedor és Esquerra Republicana de Catalunya. Conscients d'aquest suport, el mateix 14 d'abril Lluís Companys proclama la República des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona.

Poques hores més tard Macià proclama la República Catalana integrada en una Federació de Repúbliques Ibèriques. Aquesta iniciativa provoca un conflicte amb el govern provisional de la República, perquè els acords de Sant Sebastià fixaven la descentralització de l'estat i la manera com s'articularen les diferents nacionalitats serien establerts per la Constitució.

Una comissió del govern provisional viatja a Barcelona per demanar a Macià que sotmeti la seva decisió sobre l'estructura de l'estat a la futura decisió de les Corts constituents, a canvi de la concessió immediata d'un règim d'autonomia. Es signa l'acord el dia 21 d'abril Macià i Niceto Alcalà Zamora.

1.2. Constitució de 1931

28 de juny eleccions generals que van tenir una gran participació.

La victòria és per a la coalició republicanosocialista . Els diputats electes formen les noves corts constituents i el govern queda en mans de la coalició vencedora. En un principi el cap de govern és Niceto Alcalà Zamora + ministres provisionals.

Les corts van nomenar immediatament una comissió encarregada d'elaborar un projecte de Constituació que va ser aprovada el 9 de desembre de 1931.

La Constitució és molt avançada pel seu temps, té un caràcter democràtic i progressista. Espanya es definida com una República de treballadors de totes les classes.

- Vertebració territorial: Estat integral però

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.9 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com