ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Simón Bolívar


Enviado por   •  18 de Noviembre de 2014  •  849 Palabras (4 Páginas)  •  142 Visitas

Página 1 de 4

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios (Caracas 1783-1830) de família noble, va ser un líder revolucionari que va lluitar per la independència de Veneçuela, Colòmbia, Perú, Bolívia, Panamà i Equador. Bolívia porta el seu nom i la moneda veneçolana es diu bolívar, és considerat un heroi de l'Amèrica Llatina. Li van donar el títol honorífic de "Libertador por el Cabildo de Mèrida" a Veneçuela.

A la seva infància, quan tenia només dos anys el seu pare va morir de tuberculosi i al nou anys la seva mare de la mateixa malaltia. li van donar la custodia al seu avi però aquest veient que li quedava poca vida els va deixar escollir amb qui volien viure. Bolívar va quedar a custòdia del seu tiet però aquest estava a Espanya i va quedar al càrreg del seu altre tiet.

Bolívar no va ser un estudiant gaire brillant i el seu tiet el volia enviar a viure amb el seu mestre, a bolívar no li semblava bé i es va escapar però finalment va haver d'anar a viure amb ell. Una vegada amb el seu mestre havia de compartir el seu espai amb 20 persones més.

Caudillo de la independència hispanoamericana es va formar llegint als pensadors de la Il•lustració (Locke, Rousseau, Voltaire, Montesquieu) i viatjant per Europa. A París va prendre contacte amb les idees de la Revolució i va conèixer personalment a Napoleó i Humboldt.

Afiliat a la maçoneria i imbuït de les idees liberals, ja en 1805 es va jurar a Roma que no descansaria fins alliberar el seu país de la dominació espanyola. I, encara que no tenia formació militar, Simón Bolívar va arribar a convertir-se en el principal dirigent de la guerra per la independència de les colònies hispanoamericanes; a més, va subministrar al moviment una base ideològica mitjançant els seus propis escrits i discursos.

En 1810, aprofitant que la metròpoli es trobava ocupada per l'exèrcit francès, es va unir a la revolució independentista que va esclatar a Veneçuela, dirigida per Francisco de Miranda. El fracàs d'aquella intent va obligar a Bolívar a fugir del país en 1812; prendre llavors les regnes del moviment, llançant des de Cartagena d'Índies un manifest que incitava de nou a la rebel•lió, corregint els errors comesos en el passat (1812).

En 1813 va llançar una segona revolució, que va entrar triomfant a Caracas (d'aquest moment data la concessió per l'Ajuntament del títol de Libertador). Encara hi va haver una nova reacció realista, sota la direcció de Morillo i Bobes, que van reconquerir el país de la Corona espanyola, expulsant a Bolívar a Jamaica (1814-1815); però aquest va realitzar una tercera revolució entre 1816 i 1819, que li donaria el control del país.

Bolívar somiava formar una gran confederació que s'unís a totes les antigues colònies espanyoles d'Amèrica, inspirada en el model

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.2 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com