ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Els Fongs


Enviado por   •  10 de Febrero de 2014  •  390 Palabras (2 Páginas)  •  254 Visitas

Página 1 de 2

3. Vida i hàbitat dels fongs

El miceli pot viure, segons l’espècie de fong, sobre diferents substrats, al sòl (preferentment en terrenys sorrencs) entre l'herba o la fullaraca o sobre substància viva o morta. Segons la forma de vida i el substrat del qual s’alimenten podem fer tres grups de fongs:

Fongs paràsits*:

Són els fongs que s’instal•len sobre els organismes vius com: les plantes (les fulles, la tija, les arrels, les flors o els fruits), els animals (la pell, les mucoses, etc.)o bé sobre altres fongs, produint-los danys que poden arribar a ser mortals.

Fongs sapròfits*:

Són els fongs que viuen sobre matèria orgànica morta, degradant-la. Així podem trobar fongs sa-pròfits sobre fusta podrida, fulles mortes, fruits o fems. Són sapròfits els fongs de camperols, ros-sinyols, cama-secs, apagallums, bolets de tinta, etc.

Fongs simbionts:

Són fongs que obtenen la matèria orgànica d’altres éssers vius i, a canvi, els hi proporcionen hu-mitat i sals minerals essencials com el nitrogen i el fòsfor. Ambdós organismes obtenen un benefici mutu com en el cas de les micorrizes o dels que constitueixen els líquens.

En el terra el miceli s’alimenta descomposant les substàncies orgàniques presents o bé establint una relació particular de cooperació recíproca amb les plantes verdes (els arbres, les herbes, els ar-busts…). La relació entre els fongs i les arrels de les plantes verdes constitueix un tipus particular de simbiosi anomenada micorriza o simbiosi micorrízica .La simbiosi micorrízica consisteix en l'associació de les hifes del fong amb les arrels de plantes. Les hifes penetren a l’interior de les cèl•lules radicals per absorbir el midó. Les cèl•lules atacades reaccionen i digereixen les cèl•lules del fong. De forma dramàtica, ambdós participants han obtingut els seus productes necessaris: el fong els sucres, i la planta les substàncies nitrogenades i les sals minerals. Aquesta relació afavoreix l'establiment tant dels vegetals com dels fongs i per tant dels ecosistemes que conformen. Tenen un paper molt important en sòls generalment pobres en aigua i en nitrogen i fòsfor, ja que el miceli té la capacitat d'absorbir-los i distribuir-los pels diferents horitzons. Estableixen micorrizes els fongs de rovellons, llenegues, surenys, tòfones, etc.

Formen part essencial dels líquens, associació íntima d'un fong i una alga. Les cèl•lules de l'alga fan la fotosíntesi i donen al fong la matèria orgànica necessària, mentre que protegides entre les hifes del fong troben la humitat adequada per viure.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.6 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com