L’epidermis de la fulla de lliri.
juliatolausExamen17 de Febrero de 2015
623 Palabras (3 Páginas)362 Visitas
Un teixit molt especial: l’epidermis de la fulla de lliri.
En els organismes pluricel·lulars, les cèl·lules s’especialitzen per poder realitzar tasques diferents. Adopten la forma més adequada per poder realitzar la funció que els pertoca. Un conjunt de cèl·lules especialitzades és un teixit.
El teixit epidèrmic de la fulla està format per cèl·lules especialitzades en recubrir la superfície de la fulla, per tal d’evitar la dessecació (pèrdua incontrolada d’aigua per evaporació). Però les plantes també han d’intercanviar gasos amb l’atmosfera (necessiten CO2 de l’aire per fer la fotosíntesi i expulsen O2 com a residu. També respiren, i per tant necessiten O2 atmosfèric i expulsen CO2). I també cal tenir present que les plantes han d’evaporar aigua contínuament i de manera controlada (procés de transpiració) la qual cosa permet la circulació de saba...
Per tant, l’epidermis està formada per cèl·lules planes, que encaixen com les peces d’un trencaclosques amb finalitats de recubriment i unes cèl·lules especials anomenades estomes que actuen com a porus microscòpics, que s’obren i es tanquen segons les necessitats, i que permeten l’intercanvi de gasos (CO2, O2, vapor d’aigua)
Reacció de la fotosíntesi: Conjunt de reaccions que tenen com a finalitat transformar l'energia lluminosa en energia química per produir matèria orgànica(glucosa) a partir de la matèria inorgànica(CO2).
6CO2+6H2O-------------LLUM---------------------C6H12O6+602
Reacció de la respiració: Conjunt de reaccions que alliberen CO2 i H20 i capten O2 i utilitzen la glucosa i l¡ATP creat a la fotosíntesi.
C6H12O6+6O2---------------------------------------6CO2+6H2O+ATP
Què es produeix durant el dia?: La fotosíntesi i la respiració simultàniament, però la fotosíntesi es produeix en més abundància.
Què es produeix durant la nit?: Només la respiració, ja que la fotosíntesi no es pot produir perquè no hi ha llum.
Objectius:
Observar l'estructura de l'epidermis de la fulla de lliri i les cèl·lules dels estomes
Comprovar/Calcular la mida dels estomes i de les cèl·lules de l'epidermis
Calcular el nombre d'estomes que hi ha en una fulla estàndard.
Material:
Fulla de lliri, tisores, pinces, portaobjectes, cobreobjectes, aigua, blau de metilè, paper de filtre, glicerina, microscopi, placa de petri, agulles, vas de precipitats, comptagotes.
Mètode:
1. Arrancar, amb ajuda de tisores i pinces, un fragment d’epidermis de la cara inferior de la fulla.
2. Col·locar el fragment arrancat (4-5 mm) sobre un portaobjectes ben net.
3. Tenyir amb blau de metil·lè durant 5 minuts.
4. Treure l’excès de colorant i rentar amb aigua.
5. Posar una petita gota de glicerina (aclarant) i col·locar un cobreobjectes ben net.
6. Observació al microscopi, primer a 40X i després a 100X.
Observació/ Resultats:
Nombre d’estomes que s’observen en el camp visual a 100X :
Comentari/Descripció de les imatges de l’observació:
Hem pogut veure com els estomes estaran envoltats per quatre cèl·lules, anomenades cèl·lules acompanyants, i que totes les cèl·lules encaixen entre elles perfectament, com un trencaclosques. També veiem que en algunes d'elles hi podem distingir el nucli. I que no veiem cloroplasts, perquè les cèl·lules de l'epidermis de la fulla, no són cèl·lules fotosintètiques, per això les hem
...