ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Origen y evolución del constitucionalismo


Enviado por   •  31 de Marzo de 2022  •  Resúmenes  •  342 Palabras (2 Páginas)  •  37 Visitas

Página 1 de 2

ORIGEN I EVOLUCIÓ DEL CONSTITUCIONALISME

El constitucionalisme neix a estat liberal, i es va desenvolupa en 3 revolucions:

S'inicia a Anglaterra al s. XVII la revolució Gloriosa, davant els intents d’absolutisme del rei Jaume II que es substituit pel rei Guillermo III, acceptant la limitació del seu poder,  estableix certes garanties i drets en la sobirania del parlament.. Anglaterra mai va tenir un text constitucional escrit, tot això es va fer d'acord amb uns documents. Anglaterra té una Constitució flexible,sense l'avantatge jeràrquic del poder constitucional.

La revolució americana S. XVIII, provocada pel procés d'independència de les 13 colònies americanes va procedir a elaborar una constitució escrita. La ineficàcia del sistema confederal va portar a un replantejament cap a la Convenció de Filadèlfia, La Constitució conté la clàusula de supremacia. Es tracta d'un model de la separació de poders horitzontal i vertical. La base del presidencialisme és la legitimitat del president.

A França, es plasma bàsicament en la Declaració dels drets de l'home i el ciutadà, de 1789, feta durant la Revolució Francesa, es basava en el principi que qualsevol persona ja té drets naturals com a simple ésser humà i l’obligació de l'Estat per a protegir la ciutadania. La Constitució del 1791 va ser la primera Constitució liberal escrita a l’Europa continental. Mantenia la figura del rei sense caràcter de normativa superior.

Pel que fa als EUA, la Constitució que es va aprovar en aquell moment és encara la vigent. En canvi, a nivell europeu, s'entra en el període de les cartes atorgades i constitucions pactades, i. Se substitueix les constitucions. Al principi del s. XIX es planteja la restauració del monarca, a mitjans del segle s'introdueix el sufragi universal, permet passar d'un constitucionalisme liberal a un constitucionalisme democràtic i es torna la idea de la Constitució. Durant el segle XX, el constitucionalisme s'associa completament a la democràcia, i s'estén a pràcticament tot el món. l'Estat també intervé en la societat perquè assegurarà uns serveis socials i mínims vitals per a tothom. I també, en aquests moments, la Constitució és converteix com a norma jurídica superior.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.2 Kb)   pdf (38 Kb)   docx (300 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com