ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LES REFLEXIONS SOBRE LA LLENGUA EN EL RENAIXEMENT


Enviado por   •  6 de Junio de 2021  •  Apuntes  •  311 Palabras (2 Páginas)  •  84 Visitas

Página 1 de 2

HISTÒRIA DE LA LINGÜÍSTICA

LES REFLEXIONS SOBRE LA LLENGUA EN EL RENAIXEMENT

Abans d’endinsar-nos en el món renaixentista, cal resumir l’anterior, perquè no podem separar les idees precedents del canvi i la ruptura presents.

Les primeres reflexions sobre el llenguatge s’han de situar, a part de pel que fa al món occidental, en l’àmbit cultural i filosòfic de la Grècia Clàssica, passant per les aportacions de Plató (gènere lingüístic per herència divina) i Aristòtil (gènere lingüístic com arbitrarietat) i dels filòlegs alexandrins, els quals construïren les primeres gramàtiques (Dionís de Tràcia). A partir d’aquí, cal saber que l’herència grega fou decisiva en els treballs romans de segles posteriors, els quals establiren les gramàtiques i els panorames (casos i desinències) llatins (Donat i Priscià).

Per la impossibilitat de la lectura dels jeroglífics egipcis (civilització, en aquell moment, misteriosa), diem que les aportacions precedents a l’època medieval són plenament grecollatines. Així doncs, l’arribada del Renaixement europeu fou clau per la interpretació (no pas pel desxiframent, doncs la comprensió dels textos de Priscià i Donat és clara) dels textos clàssics: tant grecs com llatins.

Amb l’obra de Priscià, Institutiones, el coneixement de la llengua llatina continuà al llarg dels segles, essent una obra tant coneguda com la Bíblia. No obstant, el pensament aristotèlic també fou clau en plena Edat Mitjana. Així mateix, l’època medieval donà lloc a la consciència pel que fa a l’ortografia llatina i l’assenyalament o simbolització de la durada de les vocals. Fou, pel que fa a la fonètica, un temps d’evolució crucial, que donarà pas a la preocupació renaixentista. Amb l’obra de Dant, De vulgari eloquentia, sorgí la preocupació per l’estudi de la llengua vulgar i el seu cultiu, ja que, en sí, eren les llengües del poble. La tasca dels gramàtics renaixentistes serà continuar amb la tasca medieval pel que fa a la conservació de les llengües que no són la llatina.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.1 Kb)   pdf (65 Kb)   docx (7.5 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com