ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

AMIGOS Y ENEMIGOS: MANIPULACIONS Y ESTRATÈGIES EN LA DINÀMICA CONFLICTIVA DE UN PUEBLO ANDALUZ


Enviado por   •  11 de Abril de 2020  •  Monografías  •  575 Palabras (3 Páginas)  •  223 Visitas

Página 1 de 3

AMIGOS Y ENEMIGOS: MANIPULACIONS Y ESTRATÈGIES EN LA DINÀMICA CONFLICTIVA DE UN PUEBLO ANDALUZ

Enrique Luque Baena és un antropòleg catedràtic a la Universitat Autònoma de Madrid, dedicat especialment a l’àmbit de l’antropologia política i jurídica. Els seus treballs de camp s’han centrat principalment en províncies com Granada, tal com es mostra en el text presentat. Amigos y enemigos: manipulacions y estratègies en la dinàmica conflictiva de un pueblo andaluz  es publica l’any 2004 en el primer volum del recull d’articles El ayer y el hoy: lecturas de antropología política, coordinat per Aurora Marquina Espinosa. Després d’introduir l’antropologia política, es presenten exemples de govern, apartat on s’inclou el text que aquí ens ocupa, i finalment es tanca el llibre amb articles referents a l’Estat.

A partir del treball de camp a Jaral de la Sierra, Baena analitza les dinàmiques del conflicte que es donen entre els habitants, des del punt de vista d’estratègies polítiques, prenent-ne com a marc d’interpretació el context socioeconòmic en que actuen els habitants. Per això, primerament introdueix la propietat de la terra comunal com un dels principis ocasionants dels conflictes en qüestió. L’organització d’aquestes propietats recau sobre la Comunitat de béns de Jaral de la Sierra, cosa que crea un conflicte formal entre aquesta Comissió i l’ajuntament. Tanmateix, aquesta oposició no és materialitza realment, sinó que es converteix en una manera d’articular els poders econòmic de la Comunitat i polític de l’ajuntament. Els conflictes estudiats són, en primer lloc, una família del poble ignora un contracte signat amb la Comunitat i ven unes terres a un tercer. D’altra banda, la renovació dels càrrecs fa visible la corrupció de les institucions.

L’afirmació final de que la oposició entre la Comunitat i l’ajuntament és falsa acaba derivant en un conflicte de faccions en què s’enfronten: els qui estan d’acord, i els qui no, amb el traspàs de propietats de la Comunitat cap a l’ajuntament. A partir d’aquest concepte de facció convida també a la introducció de nous conceptes dins del conflicte. Així, Baena exposa la idea de camp, integrado [...] por los actores que hemos visto aparecer en la escena del conflicto y por los movimientos que realizan en el escenario (Baena, 2004;216); arena, la qual incluye fundamentalmente redes de influencia, valores, objetivos a los que se aspira y regles de juego que permiten utilizar e incluso manipular unes y otros (Baena, 2004;218); i bricolatge, consistent en la utilización de valores. [...] La estrategia de los actores consiste en presentar sus movimientos en la escena del conflicto de tal manera que sus peculiares intereses en cada caso aparezcan revestidos del ropaje aceptable para los espectadores (Baena, 2004;220).

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.8 Kb)   pdf (58 Kb)   docx (8.9 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com