ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Catalanismo


Enviado por   •  18 de Noviembre de 2012  •  980 Palabras (4 Páginas)  •  516 Visitas

Página 1 de 4

Tema 8: Posa’t a prova

1. Sintetitza

a) El catala havia practicament desaparegut com a llengua administrativa i de cultura. No ténia cap presencia en l’administracio social, en el sistema d’ensenyament ni en la vida oficial eclesiástica; fins i tot, una Bona part de les elits culturals i politiques del principal l’havien abandonat com a llengua d’us public i com a vehicle de comunicacio escrita. Pero el catala segia viu com a llengua parlada en la vida quotidiana per el ciutadans i s’emprava com a llengua escrita en canços i romanços tradicionals. La societat catalana va mantener la llengua propia, els seus constums i les seves tradicions.

b) Valentí Almirall va crear el "Centre Català", organització política que reivindicava l'autonomia i denuncia el caciquisme de l'Espanya de la Restauració i Enric Prat de la Riba va fundar el 1891 la "Unió Catalanista" d'ideologia conservadora i catòlica, fortament nacionalista, però sense plantejaments separatistes. Nombrosos autors han assenyalat les diferències i coincidències en l'origen dels nacionalismes català i basc

c)

d)

2. Defineix o explica

- La Renaixença és un moviment cultural català del segle XIX. El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssia respecte al castellà (període anomenat genèricament Decadència)

- Estat federal: És aquell que està compost per estats particulars, els poders regionals tenen autonomia i fins i tot sobirania en importants aspectes de la política interna. Per contra, comparteixen unes institucions comunes amb la resta de la federació i no tenen potestat en àmbits com defensa o relacions internacionals.

- El Centre Català és una entitat catalanista fundada a Barcelona el 1882 per defensar els interessos morals i materials de Catalunya, i per aconseguir la unió de tots els catalans.

- El Memorial de Greuges era el nom amb què es coneixia popularment la Memoria en defensa de los intereses morales y materiales de Cataluña, que li van donar a Alfons XII l'any 1885. Consistia en una sèrie de reivindicacions polítiques i econòmiques amb motiu del projecte de conveni comercial entre l'Estat espanyol i Gran Bretanya i dels intents d'unificació del dret civil. Aquest document era fruit de la col•laboració dels intel•lectuals amb la burgesia industrial catalana, i es considera el primer acte polític del catalanisme en el camp oficial de l'Estat espanyol.

- Els Jocs Florals, són certàmens literaris que esdevenen promotors i difusors d'una llengua. Foren instituïts per primer cop, l'any 1323, a Tolosa de Llenguadoc per la Sobregaya Companyia dels Set Trobadors.

- Vigatanisme és un corrent cultural i polític nascut a Vic i actiu a les darreres dècades del segle XIX i començos del segle XX.

- El Tancament de Caixes fou una protesta dels botiguers i dels industrials de Barcelona l'any 1899 contra la llei del Gabinet de Francisco Silvela i del seu ministre d'Hisenda Raimundo Fernández Villaverde. Va consistir a donar de baixa els establiments comercials i indústries per tal de deixar de pagar la contribució sense que fos il•legal. La protesta fou encapçalada pel Dr. Bartomeu Robert i Yarzábal, batlle de la ciutat de Barcelona i s'inicià el 20 d'octubre del 1899.

- La Lliga Regionalista fou un partit polític conservador català que va aparèixer per la fusió de la Unió Regionalista amb el Centre Nacional Català el 25 d'abril de 1901. Gràcies al triomf de la candidatura dels quatre presidents es va consolidar i se li va unir la Lliga de Catalunya. La base del programa de la Lliga era des

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.6 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com