ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El Catalanismo


Enviado por   •  18 de Enero de 2015  •  1.279 Palabras (6 Páginas)  •  191 Visitas

Página 1 de 6

el catalanisme

EL CATALANISME(1874-1901)

CONCEPTE DE NACIONALISME

El Nacionalisme no és un fet natural sinó una construcció intel•lectual o ideologia política que apareix al s. XIX juntament amb el Romanticisme. El Romanticisme, que és una contraposició del Racionalisme, es fixa en el particular i defensa que les emocions també són aptes per el coneixement.

El Nacionalisme és el pensament polític del Romanticisme i és el que ens porta al concepte de nació.

La nació és un grup humà que comparteix una cultura (llengua, tradició, literatura, dret i història) i aquesta és un reflex de l’esperit col•lectiu o caràcter nacional i defensa que tots els humans del món vivim en nacions.

El Nacionalisme porta els símbols (banderes, música, herois, gestes i dates,...) i les litúrgies (rituals que fem: desfilades, celebracions,...) perquè busca la identificació de la nació. A més fa revisions de la història per tal de justificar històricament l’existència de la nació. Si la nació té un estat consolidat apareixen històries nacionals oficials que ocultes els aspectes foscos i exalten les gestes, és a dir, que donen més importància a les accions heroiques i treuen importància a les “dolentes”.

Històricament el Nacionalisme genera 3 tipus de fenòmens històrics:

- Estat-Nació→ poder polític independent que governa a individus que se senten formar part d’una nació.(Ex: Espanya)

- Moviments nacionalistes que volen l’autogovern de les nacions que no tenen nació. (Ex: Catalunya)

- Unificacions→ estats independents que es volen ajuntar.(Ex: Alemanya i Italia)

CAUSES DE L’APARICIÓDEL CATALANISME (1830-1880) – Isabel II

Causes polítiques

Hi havien dues ideologies que s’oposaven al centralisme, és a dir, partidàries de l’autonomia. Aquestes eren el Federalisme, que era partidari de l’autogovern regional (predomina a les zones urbanes), i el Carlisme, que defensava els furs (predomina a les zones rurals).

Causes econòmiques-socials

Catalunya era la única zona d’Espanya on s’havia començat la Revolució Industrial. Amb la Rev Industrial apareixen 2 grups socials, la burgesia i el proletariat, i això crea unes necessitats diferents a la resta d’Espanya que porta a nous problemes i conflictes.

Causes culturals

A Catalunya arriba la Renaixença (= Romanticisme) als sectors cultes. La Renaixença va ser un moviment cultural que va retornarla cultura i la llengua catalana.

APARICIÓ DEL CATALANISME

Apareixen associacions catalanistes que defensaven que Catalunya era una nació i van organitzar campanyes per tal de donar més rellevància al català (creació de setmanaris/diaris en català, tombes escrites en català, els Jocs Florals,...). Els Jocs Florals van ser la institució cultural que va donar a conèixer la Renaixença a la gent i la que va estimular els poetes a escriure en la seva llengua i els escriptors catalans per crear un model de llengua literària.

Els primers catalanistes pertanyien a la petita i mitjana burgesia de Barcelona, el Maresme i el Vallès (com més ens allunyàvem d’aquest nucli hi havia menys entitats catalanistes).

El catalanisme del s. XIX és un nacionalisme no independentista que fa dues propostes: un autogovern i un reconeixement de Catalunya, i també un nou projecte per Espanya.

Al 1880 →Valentí Almirall, un teòric catalanista, convocael Primer Congrés Catalanista, on esvolia aplegar diverses ideologies com el federalisme republicà. La idea central d’aquest era deixar de banda la literatura i la cultura catalana i ocupar-se per passar a l’acció política. En aquest congrés es va acordar la creació d’un partit, el Centre Català (1882), per desenvolupar un programa reivindicatiu i de crear nuclis propagandístics del catalanisme.

Al 1885 → el Centre Català i Valentí Almirall van elaborar un document, el Memorial de Greugesque va ser presentat a Alfons XII i va ser el primer manifest polític unitari del nacionalisme català. Aquest denunciava el centralisme idefensava el dret civil català (regula les herències i el matrimoni), el proteccionisme (lleis econòmiques que protegissin el mercat de les exportacions) i

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.5 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com