ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Ciutadans Ja sóc Aquí


Enviado por   •  12 de Abril de 2014  •  452 Palabras (2 Páginas)  •  288 Visitas

Página 1 de 2

Pregunta 1

a) Identifica la font i digues de què tracta.

Font primària ja que és un article periodístic contemporani a l’època.

Es tracta del discurs que el president de la Generalitat , Josep Tarradellas, pronuncià al balcó de la Generalitat davant d’una congregació de milers de persones a la plaça Sant Jaume. Després de 38 anys a l’exili, posteriorment a la Dictadura del general Franco, Josep Tarradellas aconsegueix tornar a ésser President de la Generalitat provisionalment. En aquest parlament fa una crida a l’esperança, disposat a lluitar per la llibertat, la democràcia i l’Estatut de Catalunya.

b) Assenyala el context històric de la font.

Dos anys després de la mort de Franco començà el període de transició cap a una monarquia parlamentària amb la successió del rei Juan Carles I. El 15 de juny de 1977 es produeixen les primeres eleccions democràtiques després de la mort del dictador amb el triomf d’ UCD, partit al capdavant del qual estava Suárez, president provisional nomenat pel rei fins el moment.

A Catalunya, on l’antifranquisme havia sigut molt actiu i organitzat, es demanava recuperar l’autonomia política que ja s’havia aconseguit durant la Segona República amb Josep Tarradellas com a president de la Generalitat republicana. Després de 38 anys a l’exili Tarradellas torna a Barcelona, havent pactat amb Suárez, com a president provisional de la Generalitat.

c) Assenyala i comenta les idees més importants del discurs.

- Missatge d’esperança cap als ciutadans de Catalunya.

- La seva tornada com a president de la Generalitat significa la tornada de l’autogovern de Catalunya.

- Després de la lluita organitzada y constant antifranquista a Catalunya i des de l’exili, per fi, tots els assoliments de s’havien aconseguit durant la Segona República (estatut, autonomia,..) són una altre cop possibles.

- Tarradellas parla de ciutadans de Catalunya, independentment d’on procedeixin, tots aquells que amen Catalunya són ciutadans d’aquesta.

- Incita al poble a lluitar, a unir-se per fer una Catalunya cada cop més forta amb una identitat pròpia, Estatut, autonomia i autogovern.

- Recordar a tots aquells que han lluitat i mort per preservar la identitat de Catalunya.

- Catalunya ha de servir de model democràtic i de llibertat davant de la resta de pobles d’Espanya.

Pregunta 1

a) Quin valor simbòlic i polític tenia el retorn de Josep Tarradellas a Catalunya?

El

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com