ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El modernisme


Enviado por   •  7 de Enero de 2024  •  Apuntes  •  1.336 Palabras (6 Páginas)  •  53 Visitas

Página 1 de 6

Modernisme

1.Joan Maragall importància llur paraula viva

Era un poeta espanyol considerat un dels pares de la poesia catalana modernista. Escrivia sobre l’amor, natura, el camp, la seva terra i la ciutat, llegendes i herois de Catalunya. També va ser traductor, traduïa obres alemanyes a català, com las de Goethe.

Teoría de la paraula viva= quan tens, una inspiració, és gràcies a Déu (inspiració divina), ja que nosaltres, els éssers humans, estem intimament connectats amb ell. “L’escriptor només posa la mà i la ploma”. L’obra de l’ artista ve directament de Déu, per això es diu paraula viva, donat que l’obra és inspiració de Déu, aquesta ja és perfecta.

2.Comentar El bes

Natura, sensualitat, dona.

El fons es fosc per resaltar-los a ells.

retrata l'escena íntima d'una parella en un camp de flors.

Es tracta de la representació de la figura femenina (característica del modernisme), que aporta erotisme a l'obra.

3.Paraula modernisme en diferents idiomes

L’art modernista va adoptar diferents noms segons on es produïa. A Bèlgica i França l’anomenaven Art Nouveau, a Alemanya l’anomenaven Jugendstil, al Regne Unit l’anomenaven Modern Style i a Itàlia l’anomenaven Sezession.

4.Visió caleidoscopica

Sempre mostra algo nou, algo diferent que no només depèn de la visió del observador de la realitat , sinó també de la propia literatura.

El llibre narra un dia en la vida de diversos habitants.Ho fa en 18 capitols molt diferents.En realitat són 18 novel.les diferents , cada una amb una estructura diferent que ofereixen una visió caleidoscopica

5.Autor i obra (escultura, arquitectura, literatura, música, pintura)

Escultura-> Josep Llimona amb “El Desconsol”

Arquitectura-> Antoni Gaudí amb “La Casa Batlló”, “El Parc Güell”, “La Sagrada Família” i “La Pedrera”.

Josep Puig i Cadafalch - Casa Amatller

Literatura-> Virginia Woolf amb “La Senyora Dalloway” o James Joyce amb “Retrato del artista adolescente”o “Ulysses”.

Joan Maragall - “Oda a Espanya”

Música-> Enric Morera amb “La viola d´or”

Pintura-> Gustav Klimt amb “El bes” o “ L´arbre de la vida”.

Ramón Casas - Ramón Casas y Pere Romeu en un tándem

6.Ulises

El mateix Joyce va llegir aquest llibre de petit i va dir que cada capítol feia referencia a un personatge o episodi de L’Odissea de Homero(poema épic escrit per Homero en l’antiga Grècia entre els segles XIII i XII abans de crist)El Ulisses de L’Odissea era el personatge favorit de Joyce.

Dintre de L’Ulisses hi ha al menys 2 llibres que conviuen de forma contigua.El primer fins l’episodi 9 respon a l’estetica modernista i l’altre- del episodi 10 endavant anticipa treps de l’estética postmodernista.A la primera part Joyce repon al modernisme resaltant el caràcter de l’obra frent al caràcter de text de la segona .(el modernismo creia en arendre de las experiencias del pasat, buscaba el veritable sentiment de la vida.En el postmodernismo el pensamiento era irracional i poc científic en el seu enfoc, no creía en el benefici de les experiencies del pasat). Conte reflexions interiors i refrans.

7.Flores del mal comentar

El poeta alça el seu estil líric contra la culpa, l'error, la mesquinesa i moltes altres tares d'un món en plena expansió capitalista

El títol elegit busca la ironia i contradicció.Ja que si recordem expressions que es feien en èpoques preterites, la flor es considera com símbol evocador de l’amor ,en canvi, en aquesta poesia , les belles flores s’asocian al mal com a concepto, per tant és un títol evocador ple de sentiments i relacions.

El llenguatge utilitzat per Baudelaire s'allunya molt dels clàssics versos matemàticament mesurats. En comptes de tallar la poesia amb exactitud, permet que els seus versos vibrin segons l'esperit que l'inspira.(licencia poetica)

Busca deliberadament una musicalitat que a vegades sona misteriosa i altres, pel contrari, s’eleva estrident.

L’obra está escrita en un francés culte suntuos o propens a lo barroc.

8.Importància Rubén Dario

Rubén Dario va ser un poeta, periodista i diplomàtic nicaragüenc, que va ser considerat per algun erudits “Príncipe de las letras castellanas”

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.6 Kb)   pdf (60.2 Kb)   docx (12.3 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com