ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El origen de la cultura maya


Enviado por   •  20 de Enero de 2014  •  Trabajos  •  651 Palabras (3 Páginas)  •  296 Visitas

Página 1 de 3

La Cultura Maya

ORIGEN:

Els maies com a cultura va començar formant al voltant de 2600 AC agrupant en tribus nòmades. Ells van establir i van viure en les benes de famílies petites en el que ara és Hondures Occidental, Guatemala, la Península de Yucatán sencera i immenses àrees de Chiapas i va créixer a través de 4,000 anys. Després d' establir-se en aquestes àrees van començar conreant el blat de moro ( el blat de moro ). Per l'anterior seus aspectes culturals eren similars encara que també presentaven característiques locals peculiars, trets físics semblants i parlaven idiomes pertanyents a un mateix tronc lingüístic .

En els estudis realitzats respectes a la llengua maia, s'ha conclòs que, entorn de 2500 aC, va existir un grup protomaya on actualment es localitza Huehuetango a Guatemala, els membres parlaven el mateix idioma, anomenat també protomaya pels investigadors i que, amb el transcurs dels anys, es va subdividir en diferents llengües mayences. Posteriorment, els parlants d' aquest idioma anomenat també protomaya per lloes investigadors i que, amb el transcurs dels anys, es va subdividir en diferents, llengües mayences. Posteriorment, els parlants d' aquest idioma emigrar a altres llocs i es van asseure en els diferents llocs on, més tard, es definiria l'àrea maia i sorgiria la seva alta cultura.

Aquelles migracions originar tant la separació dels diferents grups , com la relació d'aquests amb persones d'altres cultures. Això ha donat lloc a la formulació de diferents teories sobre el lloc on la cultura maia va tenir el seu origen. Per a alguns investigadors va ser al nord de Tabasco i el sud de Veracruz, lloc en el qual els grups van alternar amb els olmeques.

Una segona teoria s'inclina a pensar que va sorgir a les muntanyes de Guatemala, on van iniciar una societat agrícola, cultivant blat de moro i traslladant-se posteriorment al nord ia l'oest, on van ser influïts igualment per la cultura olmeca. La cultura olmeca és tinguda per la cultura mare, atès que en deriven els elements que van donar fonament al desenvolupament d'altres importants cultures en l'àrea mesoamericana .

Entre els elements culturals més destacats llegats als maies pels olmeques poden citar-se: diferents trets arquitectònics i el sistema numèric i calendari elemental d'acord amb una seqüència vigesimal, que després evoluciono en l'exacte calendari maia.

RELIGIÓ:

Dominant la majoria dels aspectes de la vida dels maies, es trobava la religió, sempre present i deixant sentir la seva influència en els ritus agrícoles, en les cerimònies públiques, en l'art i la cultura. La seva importància va ser molt gran, si es té en compte que va estar fortament lligada al control polític, a la ideologia que va sustentar a la civilització maia i que, com les ciències, va estar també en mans d'un grup especialitzat, el dels sacerdots. La religió maya tenia tres característiques fonamentals:

Religió politeista : Es adorava a diversos déus alhora.

Religió d'aspectes naturalistes: Els déus eren els elements, els fenòmens atmosfèrics i els cossos celestes.

Religió dualista: Partia del principi que el bé i el mal són igualment divins. Els déus del bé estaven en constant lluita amb els déus del mal, però eren tan inseparables un de l'altre com el dia i la nit. Altres exemples són: el pare fecundant i la mare fecundada, la vida i la mort (el més semblant que podem trobar és potser el yin i el yang). Els destins de la humanitat es veien afectats sempre per aquesta lluita. Els déus benèvols produïen coses positives, com el tro, el llamp, la pluja, el blat de moro i l'abundància. Als déus malèvols en canvi, se'ls atribuïa la fam i la misèria causades pels huracans, les sequeres i la guerra sembradora de mort i destrucció. Un excel · lent exemple d'això és una representació en un còdex en què Chac, déu de la pluja, planta un arbre, mentre que al seu costat Ah Puch, déu de la mort, el arrenca i el trenca en dos.

...

Descargar como  txt (4 Kb)  
Leer 2 páginas más »
txt