ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Els Papalagi


Enviado por   •  5 de Mayo de 2015  •  Síntesis  •  471 Palabras (2 Páginas)  •  238 Visitas

Página 1 de 2

El següent text pertany a un fragment de "Els Papalagi" que es una col·lecció de discursos escrits per un cabdill de Tuiavii de Tiavea, situat al Pacífic Sud.

És un text testimonial, narratiu i també es alhora un estudi sobre els homes de l'occident, l'home blanc. El text es situa en principis del S.XX, en l'era del colonialisme.El seu autor va ser Tuiavii, el cabdill d'una tribu de Samoa, que va viatjar cap a Europa durant l'era del colonialisme. Van haver moltes coses que potser no va acabar d'entendre, però altres potser les va entendre millor que els propis europeus, i respecte als diners, Tuiavii va dir que els diners eren els deus dels europeus, ja que segons la seva opinió, els europeus sacrificaven la vida per aquests. Que si diners per poder pagar el punt on es fa la "cabanya", per anar a qualsevol lloc, per estar de peu...

Una de les seves frases més curioses va ser: "¿No es evident que alguna cosa falla en una societat en la que es té que pagar per morir-se?"

Aquest text es pot dividir en 3 parts diferents:

-El primer paràgraf podem dir que és una introducció dels Papalagi,

-La segon paràgrafs fins al quart seria la segona part on podríem dir que aquesta part compara els Papalagi amb les persones de la seva tribu, descriu els Papalagi com persones que només pensen el bé propi, i tenen la costum d’indicar distintivament el que és seu i el que és de l’altre(no compertir). També diu que, per exemple, les plantes, són propietat de Déu i que està malament que els Papalagi diguin que és seva només perquè estigui en el terreny d’una casa d’algú, perquè la planta ha crescut amb la mà divina de Déu ,llavors pertany únicament a Déu.En canvi, la gent de la seva tribu, tenen la paraula “lau” que significa que es teu però alhora meu, i no hi ha aquesta sobre distinció de propietats d’un i de l’altre(compertir). I així fa diferents comparacions sobre aquesta característica tan especial de l’home blanc.

-I finalment podríem dir que el tercer apartat va dirigit cap a la gent de la seva tribu, adaptant les accions egoistes dels Papalagi a actes que es podrien fer a la seva tribu, i descriu els actes adaptats com si fossin pecats com per exemple algú que té molt, i al seu costat té gent que no té tant .

Personalment crec que aquest text nomes diu la veritat perquè estic d’acord en que els diners cambien a les persones tal i com son i que desde petist nosaltres ja marquem el que es nostra i volem tenir sempre la millor jugina o la millor consola i així es l’homa occidental.. Definitivament és un text en qual s’expressa molt bé i que et fa raonar sobre la societat i personalment.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.6 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com