ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

MANCOMUNITAT DE CATALUNYA


Enviado por   •  7 de Diciembre de 2014  •  230 Palabras (1 Páginas)  •  286 Visitas

1. Què era la Mancomunitat, quines competències tenia i qui va ser Prat de la Riba?

La Mancomunitat de Catalunya va ser una institució activa entre 1914 i 1923/1925 que agrupà les quatre diputacions catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Va ser presidida per Enric Prat de la Riba (1914-1917) i un cop mort aquest, per Josep Puig i Cadafalch (1917-1923), militants tots dos de la Lliga Regionalista, i es va convertir en un ens bàsic que va contribuir a modernitzar un país. En general, la Mancomunitat va dur a terme una important tasca de creació d'infraestructures de camins i ports, obres hidràuliques, ferrocarrils, telèfons, beneficència, cultura i sanitat. També va emprendre iniciatives per augmentar els rendiments agrícoles i forestals introduint millores tecnològiques, de serveis i educatives i va potenciar els ensenyaments tecnològics necessaris per a la indústria catalana.

Les competències de la Mancomunitat van ser molt migrades, ja que l’Estat mai no va fer cap cessió de serveis ni de recursos. En aquest sentit, es pot afirmar que aquesta institució no va tenir mai cap poder polític. La Mancomunitat va ser tan sols un intent de concentració i gestió conjunta de les atribucions que en matèries concretes ja tenien les Diputacions Provincials catalanes.

Prat de Riba va ser president de la Diputació de Barcelona i va iniciar, l’any 1911, el projecte concret de federació o mancomunitat de les Diputacions catalanes.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (1 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com