ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Manifest comunista


Enviado por   •  19 de Abril de 2020  •  Resúmenes  •  419 Palabras (2 Páginas)  •  214 Visitas

Página 1 de 2

Manifest  Comunista

El propòsit del manifest està relacionat amb la situació de la classe obrera a Europa, que portava des de començaments de segle reivindicant no només millores laborals i socials, sinó també una major participació en la vida política.

            El començament del moviment obrer el situem en la primera meitat del segle, amb el ludisme i el Cartisme. El primer es va enfrontar a la introducció de les màquines a les fàbriques i el segon, a partir de 1838, tenia reivindicacions laborals i polítiques, ja que a través d'ell la classe obrera va demandar la legalització del sufragi universal masculí l'últim objectiu era que el proletariat pogués participar en la vida política per canviar la legislació referent a les condicions de treball des del parlament. Aquestes reivindicacions es van presentar al parlament en forma de carta, rebutjada pel mateix, donant lloc a vagues i intents d'insurrecció que van ser finalment reprimits en 1848, any en què Karl i Engels van escriure-ho.

            I és que, malgrat la seva derrota, va demostrar que era possible mobilitzar les masses a nivell nacional i que la política no estava aliena als interessos dels treballadors. Aquestes dues idees són precisament les que s'expressen en aquest fragment del manifest, en què a més es presenten els principis bàsics de la doctrina social i política del marxisme defensa la participació activa en les organitzacions del moviment obrer:

Els progressos de la indústria exigeixen la unió revolucionària del proletariat D'aquesta manera la burgesia trontollarà. La burgesia caurà i el proletariat triomfarà.

            Es fa una crida al proletariat, a qui va dirigit el text. En aquesta crida s'exposa quina és la situació, dominat per la burgesia l'objectiu és enriquir-se, com a resultat de la lluita històrica de classes, i per això el proletariat ha de unir-se i per la via revolucionària ha d'acabar amb el domini de la burgesia.

            Per concloure, podem dir que estem davant d'un fragment del Manifest Comunista, escrit per Karl Marx i Friedrich Engels en 1848 en el qual s'exposen els principis del marxisme, com ara la lluita de classe o la victòria del proletariat sobre la burgesia, teoria política fonamental en l'Europa de la Segona meitat del segle XIX en la lluita del moviment obrer.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.3 Kb)   pdf (32.8 Kb)   docx (8.2 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com