ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Què és El Liberalisme?


Enviado por   •  13 de Noviembre de 2014  •  289 Palabras (2 Páginas)  •  128 Visitas

Página 1 de 2

QUÈ ÉS EL LIBERALISME?

S’anomena liberalisme la filosofia política –i per extensió la teoria social i econòmica– que a partir d’una ètica individualista considera el respecte a les llibertats personals i la lliure iniciativa dels individus (que econòmicament es concreta en la primacia dels mercats) com la regla que permet el desenvolupament de la personalitat humana i l’extensió de societats creadores de benestar.

Per a un liberal, l’ètica, la política i l’economia han de ser regides tenint com a norma els següents principis universals i recíprocs:

el dret a la diferència, com a expressió de la pròpia personalitat,

la promoció de la llibertat personal, sense acceptar cap limitació excepte les que es deriven dels drets dels altres,

la determinació a seguir la pròpia consciència, sense acceptar cap dogma –ni de caire polític ni de caire religiós,

la limitació i el control del poder estatal a través d’instàncies públiques, perquè es veu en principi com un perill per a l’individu,

el laïcisme polític; entenent com a tal que tota política i tota ètica han de ser jutjades per les conseqüències (pràctiques) que provoquen i no pels principis (teòrics) que invoquen.

Una societat, un individu o una economia seran més liberals en la mesura que promoguin més la diversitat i la tolerància i restringeixin el paper de l’Estat en benefici de la iniciativa privada.

Aquests drets per a ser liberals han de ser universals (no es poden negar a ningú) i recíprocs (tots ens els podem atorgar i exigir mútuament).Un liberal es diferencia radicalment d’un conservador perquè no creu que la regla per a comprendre la realitat sigui la de la tradició o la de la (suposada) història. La regla per a comprendre la realitat és, per contra, l’autonomia individual i la racionalitat conceptual. El passat no determina el futur.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (1.9 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com