ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Tema 4: el Sexenni democràtic


Enviado por   •  31 de Octubre de 2021  •  Apuntes  •  437 Palabras (2 Páginas)  •  105 Visitas

Página 1 de 2

Tema 4: el Sexenni democràtic

Durant l'últim període del regnat de d’Isabel II, entre 1863 i 1868, la inestabilitat contínua del govern va palesar les deficiències del sistema liberal mentre una greu crisi econòmica mostrava la debilitat de l’economia capitalista a Espanya.

La Gloriosa

EL 18 de setembre de 1868, el brigadier Juan Bautista Topete va protagonitzar un pronunciament militar contra el govern d’Isabel II. El moviment es va estendre arreu de la Península i en moltes ciutats es van constituir juntes revolucionaries que van organitzar la insurrecció i van fer crides al poble. Es demanava la sobirania, llibertat, separació de l’Església i l’Estat, el sufragi universal, repartiment de la propietat i la proclamació de la República.

El govern provisional

Es va crear un govern provisional dirigit pel general Prim i amb el general Serrano com a regent. El nou govern va ordenar la dissolució de les juntes i el desarmament de la Milícia Nacional. El govern va promulgar un seguit de decrets per satisfer algunes demandes, entre ells la llibertat d’impremta, el dret a reunió, el sufragi universal masculí, etc.

Les Corts van elaborar una nova constitució al juny del 1869 que proclamava la sobirania nacional, confirmava el sufragi i incloïa una amplíssima declaració de drets i llibertats, ensenyament i religió. La nova constitució es declarava monàrquica però no la reconeixia a la Corona pràcticament cap poder d’intervenció en el procés polític.  

La monarquia democràtica

El nou monarca que les corts van elegir com a rei d’Espanya al 1870 va ser Amadeu de Savoia. Les corts es van dissoldre per iniciar la nova etapa de monarquia democràtica. El nou monarca havia d’enfrontar-se amb diversos problemes:

- Els moderats, carlins i isabelins tots junts van ser part de l’oposició i conspiraven contra la monarquia.

- L’exèrcit va mostrar resistència a expressar la seva fidelitat al nou monarca i tampoc va obtenir el favor popular, sumada la manca de suport de l'Església.

- El conflicte a Cuba. Es tractava d’un moviment insurrecte que va aconseguir el suport popular gràcies a la promesa de posar fi a l’esclavitud.

- La mort del general Prim, assassinat 3 dies abans de la elecció del nou monarca. Prim era el seu defensor i conseller més fidel.

- Els problemes econòmics de la hisenda  pública continuaven sent greus, per la qual cosa es va haver de recórrer a l’emissió de més deute públic.

Amb tot, la crisi final del regnat d’Amadeu de Savoia va ser conseqüència directa de la desintegració de la unió entre els unionistes, democràtics i progressistes. L’11 de febrer de 1873 Amadeu de Savoia va presentar la renuncia al tron i va abandonar definitivament Espanya.  

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.7 Kb)   pdf (33 Kb)   docx (7.6 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com