ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Apunts sucesions


Enviado por   •  21 de Mayo de 2021  •  Apuntes  •  2.617 Palabras (11 Páginas)  •  58 Visitas

Página 1 de 11

successió mortis causa: a la mort de una persona sorgeixen una sèrie de conseqüències. La successió és una institució que sols afecta a les persones físiques, no a les jurídiques.

La persona que mor és el causant (Decuius) s’extingeix la seua personalitat jurídica i una sèrie de relacions, però els seus bens s’han de regular, no es poden quedar relacions jurídiques indeterminades..(per a regular la propietat privada) per això entra la successió on una altra persona es posa en el lloc d’una altra. La mortis causa succeeix quan hi ha una mort. Quan s’ordena el destí dels seus bens o titularitats a causa de la seua mort.

Es per a regular la propietat privada i per a donar seguretat jurídica als negocis.

Regulació: el fonament es troba a la CE. A l’article 33 CE, el dret a la propietat és un dret fonamental per això es regularan per llei ordinària, aquest art reconeix el dret a la propietat privada i a l’herència. També parla de la funció social de l’herència (quan es paga l’impost de successions) aquest import depèn de cada CCAA, alguns es mes gravos i altres menys.

Veïnatge civil s’ha de tindre en conter a la mort d’una persona

CCAA que tenen legislacions autonòmiques que regulen la successió: Catalunya, País Basc, Navarra Galicia i Illes Balears

a la resta dret civil comú

al dret successori regeix la llei personal (important).

En el dret civil comú la llibertat de testar està més limitada, hi ha obligació de hereu legals o forçosos, en els drets forals aquestes obligacions no estan, la llibertat de testar es mes amplia.

Al moment de la mort s’ha de saber la llei que se li aplicaria al causant (llei personal) en el moment que ha faltat (no en el moment que va fer el testament)

el veïnatge civil s’obté a traves de dos anys si ho manifestes expressament si ho manifestes davant del encarregat civil o 10 anys si no ho has manifestat davant del encarregat civil. Es important saber la llei successòria aplicable.

Successions internacionals: a l’any 2012 la UE va fer el reglament RES on es regulen les successions internacionals dins de la UE. Si hi ha un cas anterior a aquest reglament es regiria per les normes anteriors. En la entrada en vigor la regla general es la llei personal. Un italià que falta a espanya (perquè viu ací) se li aplicarà la llei espanyola, la excepció a esta regla general es troba al reglament, aquesta persona pot elegir quina llei es pot aplicar a la seua successió però s’ha de deixar per escrit, es a dir, pot elegir que la llei que regirà la seua successió serà la llei del seu país (llei personal)

si no rige s’aplica la llei general.

LES PERSONES QUE PODEN SUCCEIR

successor: pot ser a títol de hereu o legatari.

Capacitat que ha de tindre el successor: art 758 CC (regla general) s’ha de mirar la capacitat al moment de la mort. Art 744 CC els que no estén incapacitats per la llei. Les incapacitacions poden ser absolutes on la persona no pot succeir front a ningun causant (745CC) front aquestes hi ha incapacitats relatives on es incapacitat concreta per a una persona determinada,  tenen relació amb la indignitat i la prohibició de disposar.

Les incapacitats absolutes (art 745CC) son incapaços per a succeir: les criatures abortives i les associacions i corporacions no permeses per la llei.

Les incapacitats relatives (o prohibicions relatives): sacerdots, tutors o curadors, notaris, testimonis.

en el suposat de una persona absent haurà que esperar a la seua declaració de mort i la seua successió es podrà fer efectiva. Mentre no estiga la declaració de mort els bens….

Presumpció Premoriència: que dos persones moren al mateix temps i per tant no hi ha successió entre ells dos. (art 33 CC)

Les persones sotmeses a tutela i esta incapacitada i la criden per a ser hereu es tindrà que vore que diu la sentencia d’incapacitació i en la resolució ens dirà el alcans i els límits.

Els menors d’edat estan sotmesos a la pàtria potestat llavors seran els pares els que accepten l’herència per els menors d’edat.

Els menors emancipats es consideren com si foren major de edat i no seria necessari l’aprovació judicial posterior per a acceptar l’herència ni que els tutors els ratificaren després.

Els majors de edat que la pàtria potestat ha sigut prorrogada seria els seus representants qui acceptaria la herència en noms de ells

Els nasciturus (concebuts però no nascuts) si naix i esta en condicions de tindre personalitat jurídica es retractarà en el moment. Per tant si que poden ser hereus (reunir condicions 29 i 30 CC).

Concepturis: (persones encara no concebudes): es trobaríem en la successió testada si es possible.

Fecundació post morten: es permet utilitzar el material genètic fins 12 mesos després de la seua mort

Persones jurídiques en formació: moltes vegades quan una persona falta en el testament pot deixar que vol que es cree una fundació en la seua herència o part d’ella (fundacions testamentaries)

INCAPACITATS RELATIVES

Relacionades en les prohibició de disposició del causant (prohibició de succeir): relacionades en persones que tenen relació amb ell en els últims moments de la seua vida (quan es vellet, esta malalt..) i el CC limita (752 CC)

SA: sacerdots: Per a evitar que poguera convèncer a la persona esta limitació. També s’estén a que no puga fer hereus a familiars d’aquest sacerdot i per a evitar també que ho deixe a la congregació.

TU: tutors o curador: el tutor pot influir en la persona i fer que li deixe coses en el testament al seu favor. Pot aprofitar de la relació per a que el faja hereu.

NO: notaris que autoritza el testament: s’estén també als familiars del notari (familiars fins al Quart grau) per a fer testament amb notari cal que persones atestiguen que estàs dins dels teus cabals i aquests tampoc poden ser hereus.

TES: testimonis

Indignitat dels successors: (756 CC): espècie de sanció per a les persones que no han tingut un comportament adequat amb el causant. Per la qual se li priva de poder concorren a l’herència.

Aquestes persones son: el que fuera condenado por sentencia firm a por a ver atentado contra la vida, haber causado lesiones o a ver hecho violencia física psíquica….

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (15.8 Kb)   pdf (83.3 Kb)   docx (14.6 Kb)  
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com