ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Inducció Deducció


Enviado por   •  13 de Mayo de 2013  •  322 Palabras (2 Páginas)  •  310 Visitas

Página 1 de 2

Tant la deducció com la inducció són mètodes de raonament que s’utilitzen per tal d’arribar a un coneixement concret. La seva diferència es pot observar en el prefix, inducció (in- és de direcció, d’entrada) i deducció (de- és d’extracció, de sortida).

La inducció és aquell tipus de raonament que permet obtenir una afirmació general o universal partint de premisses particulars. És a dir significa un ascens del particular a l’universal.

La deducció és a l’inversa, significa un descens del coneixement universal a una conclusió particular.

Tant en un argument deductiu com en un d’inductiu “s’obté” o “s’extreu” una conclusió a partir de les premisses. I d’aquestes premisses se n’infereix una determinada conclusió.

La inducció és el mètode apropiat i característic de les èpoques d’avenç científic, mentre que la deducció caracteritza les èpoques on domina més el treball intel•lectual sistemàtic que no pas el descobridor. La inducció comporta un canvi en la dinàmica de la ment científica, afavoreix els esperits inquisitius en la lluita pels coneixements sobre l’ésser humà i la naturalesa.

Cal tenir clar que la conclusió extreta a partir de la deducció es troba implícita en les dades de partida, i per tant, si aquestes dades són certes les conclusions obtingudes també ho són. En canvi la inducció no ens assegura la validesa permanent de la conclusió general obtinguda, ja que tot i tenir moltes observacions concretes que donen suport a la conclusió general a la qual s’ha arribat ningú no pot assegurar que si tornéssim a fer una observació, aquesta no seria contrària a la conclusió general.

Tot i ser totalment cuidadosos alhora d’efectuar una inducció hem de tenir present que no ens proporcionarà una seguretat absoluta ja que es basa en generalització que formulem sense garanties suficients. Hem de considerar les induccions coneixements probables, mai absolutament verdaders.

Per tant, la deducció és més segura, però la inducció compensa la manca d’exactitud amb la possibilitat d’ampliar i enriquir el coneixement humà.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.1 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com