ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Interaccion Social


Enviado por   •  13 de Noviembre de 2014  •  447 Palabras (2 Páginas)  •  117 Visitas

Página 1 de 2

Antigament es considerava que el factor biològic determinant de les diferències observades entre homes i dones era el sexe, i que era el causant de les diferències socials existents entre el que és masculí o femení. Avui dia, en canvi, no s'ha trobat que estigui universalment associat, hi ha diferències anatòmiques i fisiològiques entre les dones i els homes, però les altres diferències pertanyen a lo social i no al sexual i que, per tant, els individus no neixen predeterminats biològicament amb una identitat de gènere (no neixen fets psicològicament com a homes o com a dones), sinó que la identitat personal és el resultat d'una construcció, a partir d'una sèrie de necessitats i predisposicions que es configuren en interacció amb el mitjà familiar i social.

No és el mateix per a les nenes que per als nens, ja que els gèneres (o les normes diferenciades elaborades per la societat per a cada sexe) no tenen la mateixa consideració social. Aquestes "normes" s'interioritzen en el procés d'adquisició de la identitat de gènere, que s'inicia des del naixement amb una socialització diferencial, mitjançant la qual s'aconsegueix que els individus adaptin el seu comportament i la seva identitat als models i/o expectatives creades per la societat per als subjectes masculins o femenins.

Encara que aquestes "normes" no són idèntiques en totes les cultures ni en totes les èpoques històriques, tenen una característica comuna, la divisió sexual del treball. Les dones han desenvolupat un gènere social relacionat amb l'àmbit de la reproducció, la cura de les persones malaltes, minusvàlides, ancianes, la preparació d'aliments, l'atenció i protecció de tota la família, etc. D'altra banda, l'home desenvolupa una identitat de gènere associada al control de la naturalesa, a la guerra, al compliment d'un treball remunerat, a l'organització i representació social i política, a l'ocupació de l'àmbit públic etc.

Aquestes característiques dels gèneres donen lloc a una jerarquia o asimetria, ja que a l'home se li associa amb termes molt valorats per la nostra cultura com iniciativa, independència, autoritat, poder, etc.; en canvi a la dona se li associa amb termes menys apreciats socialment com a intuïció, naturalesa, passivitat, dependència, domèstic, etc. És a dir, els homes representen el positiu, i les dones el negatiu.

No es tracta solament de reivindicar la incorporació de les dones a l'àmbit públic i la desaparició de tots aquells estereotips que les exclouen o discriminen sinó que es tracta d'aconseguir un canvi social, una transformació de les formes de vida dels homes i de les dones de tal forma que s'afavoreixi una realitat social d'éssers iguals i que les diferències siguin percebudes no com una jerarquia sinó com un atribut amb molt valor que

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.8 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com