ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La societat de l’època


Enviado por   •  12 de Marzo de 2013  •  349 Palabras (2 Páginas)  •  223 Visitas

Página 1 de 2

La societat de l’època

El 1901 es va fundar la Lliga Regionalista, que aquell mateix any va guanyar les eleccions a Catalunya. Aquest partit aglutinava el catalanisme conservador i guiaria la política catalana fins al 1923.El 1907, Enric Prat de la Riba és elegit president de la Diputació de Barcelona i pocs anys després, el 1914, de la Mancomunitat de Catalunya, una nova entitat que aplegava les quatre diputacions provincials catalanes.

La Mancomunitat va dur a terme una obra molt important de modernització de Catalunya en el camp de les obres públiques ,l’ensenyament i la cultura: va fundar la Biblioteca de Catalunya, va impulsar l’ Institut d’Estudis Catalans i va crear una xarxa de biblioteques i museus. Molts intel•lectuals van ser professionals de les institucions controlades per la Lliga i això afavorí els objectius noucentistes.

A Europa, el primer terç del segle XX va estar condicionat per la Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa i l’aparició (estalinisme a la Unió Soviètica, feixisme a Itàlia i nazisme a Alemanya).

A Espanya, el 1923 es va produir el cop d’Estat de Primo de Rivera, el qual va instaurar una dictadura militar que va suprimir la Mancomunitat.

El programa noucentista

El Noucentisme parteix del Modernisme i comparteix amb ell la voluntat de modernitzar Catalunya acostant-la a Europa. També vol crear una llengua literària. Però el programa noucentista és més ampli i , de fet, coincideix amb les realitzacions de la Mancomunitat:

Creació d’una xarxa docent Comprenia tots els nivells de l’ensenyament:l’Escola del Treball, l’Escola Superior d’Agricultura,l’Escola de Funcionaris d’Administració Local, la de Bells Oficis ....

Normativització de la llengua La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, creada en 1911,va publicar les Normes ortogràfiques, el Diccionari ortogràfic i la Gramàtica catalana. Estava presidida pel lingüista Pompeu Fabra, veritable artífex de la normativització.

Infraestructures culturals Impuls de l’ Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya,la xarxa de biblioteques i museus i les publicacions periòdiques i editorials.

L’ ideòleg noucentista va ser Eugeni d’Ors, autor de La ben plantada (1911).Aquest any es dóna com a inici de moviment,tot i que d’altres prefereixen dir que fou en 1906, quan d’Ors començà la publicació del Glosari.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com